Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
13. prosinca 2019.
Nadbiskup splitsko-makarski

Barišić: Obitelj je i dijagnoza i terapija našega hrvatskog društva

Barišić: Obitelj je i dijagnoza i terapija našega hrvatskog društva
Barišić: Obitelj je i dijagnoza i terapija našega hrvatskog društva
Autor:
Objavljeno: 16. rujan 2018. u 14:27 2018-09-16T14:27:30+02:00

Nadbiskup splitsko-makarski mons. Marin Barišić u nedjelju je na misi pred 20 tisuća vjernika okupljenih na središnjem događaju Trećega nacionalnom susretu hrvatskih katoličkih obitelji na Gospinoj livadi u prasvetištu Gospe od otok istaknuo kako je obitelj ugrožena raznim ideologijama te poručio da je obitelj terapija hrvatskog društva. 
»Obitelj je i dijagnoza i terapija našega hrvatskog društva! Koja obitelj? Obitelj koja je otvorena životu i koja poštuje život! Ona nosi budućnost i radost«, istaknuo je u propovijedi mons. Barišić, koji u suslavlju sa 21 biskupom i brojnim svećenicima predvodio misu na Trećem nacionalnom susretu hrvatskih katoličkih obitelji koji se održava se pod geslom »Obitelj -izvor života i radosti,«
Istaknuo je kako je obitelj »svetinja, put života i budućnosti, put Crkve i društva« i da nam je u Lijepoj našoj potrebno »autentično zajedništvo«.
»Samo zajedno, i svatko u svojoj službi, možemo pristupiti gorućim pitanjima poražavajuće demografije, malih plaća, nezaposlenosti, neradne nedjelje, pobačaja, škola bez prvašića, odlaska mladih… Obitelj je škola zajedništva u kojoj je Krist prisutan, mjesto je u kojem se od prvih životnih koraka uči pravednosti koja je prožeta milosrđem!«, poručio je mons. Barišić
Podsjetio je kako je blaženi Alojzije Stepinac u svoje vrijeme govorio kako nema zdravog naroda bez zdravih, snažnih i sretnih obitelji.
»To itekako vrijedi i danas. Obitelj je naše finale, naš zajednički nazivnik. Obitelj ne smije imati oporbu«, dodao je Barišić.

U tom je kontekstu podsjetio i na nedavno stajalište pape Franje
»S ovog mjesta ponavljam i riječi pape Franje koje je uputio pred nekoliko dana u Irskoj, a izmijenit ću samo ime države: 'Molim da Hrvatska dok sluša polifoniju suvremene političko-društvene rasprave, ne zaboravi titrajuće melodije kršćanske poruke, koje su je podupirale u prošlosti te je i dalje mogu podupirati u budućnosti'«, rekao je Barišić. Pri tomu je pozvao obitelji da se »snažnije uključe u ovo naše društvo i za njegov humani rast i razvoj«.
Borba za život i budućnost čovjeka je u borbi 'za' ili 'protiv' obitelji
Nadbiskup Barišić istaknuo je da je brak zajednica muškarca i žene, a obitelj zajedništvo roditelja i djece, i to se, kako je naglasio, »nikad ne smije i ne može promijeniti.«

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
Dobrovoljni mirovinski fondovi uz prinose donose i porezne olakšice te državna poticajna sredstva