Razgovarajmo o kućicama

‘Bandićeve kućice’ ispred HNK: Gradonačelnikov ‘palanački duh’ ili tek slutnja skore dobre zabave

P. N.

snimio Miroslav Ambruš Kiš

snimio Miroslav Ambruš Kiš

- Katastrofa. Svaki centimetar je unovčen kobasama..., primijetila je čitateljica portala teatar.hr, koji je ove fotografije Miroslava Ambruša Kiša objavio na svom facebook profilu. Ne sumnjamo da će njezina opaska brzo naći ekonomskog liberala, koji će izložiti drugačiji pogled na stvar.   



Kroz Advent, preko božićnih i novogodišnjih praznika, do najmanje polovice siječnja zgrada Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu bit će okružena drvenim kućicama s kobasicama, kuhanim vinom i drugom gastro ponudom.


Dok su drvene kućice, u glavnom gradu poznate kao “Bandićeve kućice”, nekima obećanje skore živosti na Trgu Republike Hrvatske, na donedavnom Trgu Maršala, drugima je riječ o svetogrđu, o svjedočanstvu palanačke naravi zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića.


– Katastrofa. Svaki centimetar je unovčen kobasama…, primijetila je čitateljica portala teatar.hr, koji je ove fotografije Miroslava Ambruša Kiša objavio na svom facebook profilu. Ne sumnjamo da će njezina opaska brzo naći ekonomskog liberala, koji će izložiti drugačiji pogled na stvar.   




Usput rečeno, Veselko Tenžera, jedno od najvećih hrvatskih novinarskih pera, svojedobno je obrađivao upravo temu tih kućica i štandova u središtu Zagreba i izjasnio se kao njihov pobornik. Obećanje živosti i kuhanog vina stavio je ispred naricanja nad nagrđivanjem gradskih znamenitosti.


Dakako, to ne znači da je Tenžera bio u pravu. Pitanje drvenih kućica na trgovima glavnoga grada jedno je od tradicionalnih mjesta prijepora zagrebačkog društva i ono, dakako, ostaje otvoreno. 


Što vi o tome mislite?