Metropola mora štediti

Bandić želi smanjiti plaće i broj zaposlenih “na proračunu”

Hina

Sve predložene mjere imaju samo jedan cilj, a to je da ne diramo u džepove naših sugrađana povisivanjem cijena komunalnih usluga, rekao je Bandić



ZAGREB Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić danas je sindikalnim predstavnicima iznio prijedlog po kojemu bi se u sljedeće četiri godine broj zaposlenih koji primaju plaće iz gradskog proračuna smanjivao za pet posto godišnje, a predložio je i smanjenje neto plaća u rasponu od četiri do 15 posto.


Gradonačelnik je danas u Gradskoj upravi održao sastanak sa sindikatima potpisnicima kolektivnih ugovora na kojemu je, kao poslodavac, iznio prijedloge vezane uz reguliranje prava iz kolektivnih ugovora zaposlenika kojima se plaća osigurava u Proračunu Grada Zagreba. Po iznesenom prijedlogu, u sljedeće četiri godine broj zaposlenih smanjivao bi se za pet posto svake godine i to tako da se uz prirodni odljev stimulira i raniji odlazak u mirovinu.


Predloženo je i smanjenje neto plaća u rasponu od četiri do 15 posto, ovisno o platnom razredu, navodi se u priopćenju objavljenom na internetskoj stranici Grada Zagreba.




Sindikati će se o Bandićevu prijedlogu očitovati na idućim sastancima.


»S obzirom na smanjenu procjenu rasta bruto društvenog proizvoda u Hrvatskoj, gospodarskom okruženju i smanjenju rejtinga države, procjenjuje se da se proračunski prihodi neće ostvarivati u planiranim iznosima, stoga je potrebno pravovremeno poduzimati mjere u cilju smanjenja proračunske potrošnje«, rekao je gradonačelnik.


»Sve predložene mjere imaju samo jedan cilj, a to je da ne diramo u džepove naših sugrađana povisivanjem cijena komunalnih usluga«, rekao je, navodi se među ostalim u priopćenju, gradonačelnik Bandić.


Sastanku u Gradskoj upravi prisustvovali su predstavnici svih sindikata, potpisnika kolektivnih ugovora: Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika u RH, Podružnica sindikata Gradske uprave Grada Zagreba, Sindikat odgoja i obrazovanja Hrvatske, Sindikat radnika u predškolskom odgoju i obrazovanju Hrvatske, Sindikat obrazovanja, medija i kulture Hrvatske, Nezavisni sindikat bibliotečnih djelatnika u Hrvatskoj, Hrvatski sindikat djelatnika u kulturi, Sindikat vatrogasaca Grada Zagreba, JVP Grada Zagreba i Podružnica profesionalnih vatrogasaca JVP Grada Zagreba.