Osmi zagrebački advent

Bandić i Plenković skupa upalili svijeću: Pogledajte kako je bilo na otvorenju Adventa u Zagrebu

Hina

Foto N. Reberšak

Foto N. Reberšak



Advent u Zagrebu svečano je u subotu otvoren paljenjem prve adventske svijeće koju su na Trgu bana Jelačića zajedno upalili hrvatski premijer Andrej Plenković i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Na otvorenju su bili i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković i ministar turizma Gari Cappelli te brojni Zagrepčani i njihovi gosti. Otvoren je i Ledeni park na Trgu kralja Tomislava, najveće klizalište na otvorenom u ovom dijelu Europe.


Advent u Zagrebu dva puta za redom bio je europski pobjednik natjecanja European Best Christmas Destination. Riječ je o jednoj od najvažnijih turističko-kulturnih manifestacija za zagrebački i hrvatski turizam, koja bogatim programom želi stvoriti što ljepši predblagdanski ugođaj. Osmi po redu Advent u Zagrebu trajat će do 7. siječnja, a tradicionalno počinje paljenjem prve adventske svijeće na vijencu oko Manduševca na Trgu bana Jelačića.


Foto Nenad Reberšak


Foto Nenad Reberšak





Danas se otvara i Advent na Gornjem gradu, gdje će se i ove godine održavati programi na platou Gradec, u galeriji Klovićevi dvori, na Vranicanijevoj poljani, u tunelu Grič, na Strossu i drugim mjestima.


Novost je ove godine dogovor s Uredom predsjednice RH da se za posjet građanima za vrijeme Adventa otvori Vila Prekrižje od 16 do 20 sati svaki dan, za što će ZET organizirati posebne autobusne linije.


Nastavlja se i program Adventa na Europskom trgu, u Marićevom prolazu, na Kaptolu (žive jaslice ispred katedrale) i na ulicama u središtu grada s Božićnim sajmom. Posjetitelji će moći pogledati i tri velike izložbe, među kojima »Mind from the future« o Nikoli Tesli, koja će potom u New York, a zanimljivost su i božićni koncerti s balkona na više lokacija, Advent u Zoološkom vrtu u Maksimiru te novogodišnja smjena straže.