Dan Sabora

BIZARNA GREŠKA? Mesić nepozvan na proslavu Dana Sabora, jer su zaboravili da mu je bio – predsjednik

Boris Pavelić

Portret Stjepana Mesića na zidu Sabora / Foto Patrik Maček PIXSELL

Portret Stjepana Mesića na zidu Sabora / Foto Patrik Maček PIXSELL

Mesićev portret visi na zidu dvorane Ante Starčević, u kojoj je održan prijem, ali su, eto, saborskom protokolu zaboravili da je on od 7. rujna 1992. do 24. svibnja 1994. bio na čelu hrvatskog parlamenta



Stjepan Mesić obnašao je sve tri najviše države dužnosti u Hrvatskoj, bio je predsjednik i Republike i Vlade i Sabora. Niti jedan drugi hrvatski političar nije nanizao ni dvije te dužnosti, ako izuzmemo Josipa Manolića, koji je u prvoj polovici devedesetih godina bio predsjednik Vlade i, u međuvremenu ukinutog, saborskog Županijskog doma.


Ali, dok je Manolić prošle srijede bio na svečanom prijemu povodom Dana Sabora, gdje je desetak minuta razgovarao s premijerom Andrejom Plenkovićem, Mesić nije dobio pozivnicu. Premda su ostali živi bivši predsjednici Sabora, poput Vladimira Šeksa, Luke Bebića i Josipa Leke, bili na prijemu na kojem je prigodni govor održao aktualni predsjednik Sabora Gordan Jandroković.


Mesić sam pokušava pronaći odgovor zašto je zaobiđen.




– Možda nisu znali da sam bio i predsjednik Sabora, a ne samo u dva mandata predsjednik Republike te predsjednik Vlade. Možda me nemaju u evidenciji. Ili ne znaju gdje sam sada, nakon što su mi kao bivšem predsjedniku Republike ukinuli ured. Ipak, mislim da je netko intervenirao da me se ne pozove, ne znam tko, ali sigurno netko u Saboru. To je, u svakom slučaju, sramotno, ali što možemo, rekao nam je jučer Mesić. Dodao je ga ovo zapravo i ne vrijeđe »s obzirom na to od koga je«.


U Jandrokovićevom uredu su nam kazali da nisu oni slali pozivnice za spomenuti prijem nego je za to zadužen bio saborski protokol, pa su nas uputili na njegovog šefa Damira Boljata. On negira da je bilo tko tražio od njega da se ne zove Mesića i tvrdi da je točna prva njegova pretpostavka razloga što mu nije stigla pozivnica.


– Zvali smo ljude po ustaljenoj praksi, kao i prijašnjih godina. Što se Stjepana Mesića tiče, dogodila se omaška. Bivšim predsjednicima države nismo slali pozive, a gospodin Mesić nam je zaveden na tom popisu. Jednostavno smo zaboravili da je on u jednom periodu bio i predsjednik Sabora. Bio je to, dakle, protokolaran propust tehničke prirode. Nije tu bilo nikakve političke igre, rekao nam je Boljat.


Mesićev portret visi na zidu dvorane Ante Starčević, u kojoj je održan prijem, ali su, eto, saborskom protokolu zaboravili da je on od 7. rujna 1992. do 24. svibnja 1994. bio na čelu hrvatskog parlamenta. Nemaju ga u evidenciji nekadašnjih predsjednika Sabora. Drukčije je, recimo, bilo prije dvije godine. Tada su znali da je Mesić nekad obnašao i tu dužnost, pa su ga pozvali na svečanu sjednicu povodom Dana Sabora. Ali, obavijest da mu je kući poštom stigla pozivnica dobio je kad je sjednica već trajala. Bio je u tom trenutku vani i procijenio je, kako je tada ispričao za naš list, da će sve biti gotovo dok on uspije preuzeti pozivnicu i tako je ta svečana sjednica Sabora prošla bez Mesića.