Požar kod Orebića

BESANA NOĆ VATROGASACA NA PELJEŠCU Nagorjele četiri kuće u Orebiću, stanje je ozbiljno

P. N.

Foto Ive Trojanovic/PIXSELL

Foto Ive Trojanovic/PIXSELL

Na gašenju razbuktalog požara na nepristupačnom terenu kod Mokala, mjesta u blizini Orebića, angažirane su dodatne vatrogasne snage iz Splitsko-dalmatinske, Šibensko-kninske, Zadarske, Primorsko-goranske i Koprivničko-križevačke županije, a tri kanadera koja su bila upućena u Kulu Norinsku preusmjerena su na Pelješac. U pripremi je i četvrti kanader, izvijestila je Državna uprava za zaštitu i spašavanje



Veliki požar izbio je na Pelješcu, u blizini Orebića. Prvi put je primijećen jutros oko osam sati, ali zbog jakih naleta bure i nepristupačnog terena vatrogasci ga nisu uspjeli ugasiti.


NOVO! 20:40 Stanje na požarištu kod Orebića još je iznimno ozbiljno te su na tom području raspoređene sve raspoložive snage, a kako je vjetar okrenuo smjer, ojačao je požar od sela Mokala prema Postupu, zbog čega onamo stižu dodatne snage, doznaje se u utorak navečer od županijskoga vatrogasnog zapovjednika Stjepana Simovića. 


»Još je puno akcije pred nama. Moramo odgovornije preuzeti što god možemo. Kroz noć nema povlačenja. Niti jedan vatrogasac neće sići s brda. Svi smo sad na brdu, a radimo smjene koliko možemo. Nema niti malo opuštanja«, rekao je Simović o požaru u kojem su nagorjele četiri kuće.Dodao je da je dio vatrogasnih snaga iz Šibenika i Zadra preusmjeren u Kulu Norinsku, gdje se požar, prema njegovim informacijama, proširio.Iz Dubrovačko-neretvanske županije izvijestili su kako je na terenu trenutačno više od 300 vatrogasaca iz županije i iz drugih krajeva Hrvatske s pedesetak vozila, a pristiže još vatrogasnih snaga.U borbi s vatrom sudjelovala su tijekom dana i tri kanadera te stotinjak pripadnika Hrvatske vojske.HGSS stanica Orebić i korčulansko Gradsko društvo Crvenoga križa na terenu pomažu stanovništvu i dostavljaju hranu drugim operativnim snagama.

NOVO! 18:45 Ministar obrane Damir Krstičević hitno je sazvao sastanak županijskog vatrogasnog stožera Dubrovačko-neretvanske županije koji se sastaje sutra, u 8.00 u Orebiću.




 Pedeset pripadnika Hrvatske vojske sa šest vozila će cijelu noć biti angažirani na požarištu, priopćio je MORH.


Na sastanku će biti dogovoreni daljnji koraci.


Trenutno su na požarištu kod Orebića angažirana tri  kanadera, 50 pripadnika kopnenih Protupožarnih namjenski organiziranih snaga i vatrogasne snage koje pomažu mještanima u borbi s vatrenom stihijom.


NOVO! 18:01  Na četiri kuće u Stankovićima, na području Orebića, požar je u utorak popodne zahvatio potkrovlje i dio fasade, dok su donji dijelovi spašeni, a kako je bura malo oslabjela, požar osim kopnenih snaga gase i kanaderi, izjavio je za Hinu županijski vatrogasni zapovjednik Stjepan Simović.


 Stjepan Simović je istaknuo da vatrogasci nastoje odbiti požar te da će nastati golem problem ako se počne vraćati prema šumi u smjeru Orebića.


 »Na granici smo da se to dogodi. Situacija je jako zahtjevna. Riječ je o vatrenoj liniji dugoj oko četiri kilometra«, rekao je Simović.


 Na gašenju razbuktalog požara na nepristupačnom terenu kod Mokala, mjesta u blizini Orebića, angažirane su dodatne vatrogasne snage iz Splitsko-dalmatinske, Šibensko-kninske, Zadarske, Primorsko-goranske i Koprivničko-križevačke županije, a tri kanadera koja su bila upućena u Kulu Norinsku preusmjerena su na Pelješac. U pripremi je i četvrti kanader, izvijestila je Državna uprava za zaštitu i spašavanje.


 Dva su kanadera tijekom dana već bila upućena na teren, ali zbog jake bure, nisu mogli gasiti požar pa su se vratili u splitsku zračnu luku.


 Vatru trenutačno gase vatrogasci Državne vatrogasne intervencijske postrojbe iz Dubrovnika, javne vatrogasne postrojbe Dubrovačkog primorja, Mljeta i Dubrovačkih vatrogasaca te dobrovoljna vatrogasna društva iz Orebića, Kune, Putnikovića, Vignja, Korčule i Trpnja. 

Po podacima DUZS-a, na požarište su upućeni i vatrogasci Državne vatrogasne intervencijske postrojbe iz Splita (14 vatrogasaca s četiri vozila) i Državne vatrogasne intervencijske postrojbe iz Šibenika (četiri vatrogasca s dva vozila).


 Kako je priopćilo Ministarstvo obrane, onamo je poslano i 50 vojnika, dva helikoptera i desantni brod minopolagač iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH.


 Zbog blizine vatrene linije, evakuirano je 40 stanovnika Mokala prema Postupu, a turisti iz dvaju obližnjih kampova evakuirani su na igralište u Orebiću, ističu iz DUZS-a.


 HAK je izvijestio da je prekinut promet na cesti DC 414 na predjelu Postupu kod Orebića. Zatvorena je Pelješka cesta na predjelu Kriva dolina kod skretanja prema Trpnju, a trajekt iz Korčule preusmjeren je na Trstenik, i to na liniji Dominče – Trstenik i Trstenik – Dominče.


Sazvana je sjednica Stožera civilne zaštite Općine Orebić, a članovi Stožera civilne zaštite Dubrovačko-neretvanske županije su po nalogu načelnika Stožera u stanju pripravnosti Stožeri civilne zaštite stalno će pratiti daljnji razvoj situacije i u skladu s tim poduzimati odgovarajuće mjere, s naglaskom na analize potreba i utvrđivanje aktivnosti u narednom razdoblju za trenutno najugroženija područja, kao i angažiranja ljudstva i materijalnih sredstava potrebnih za pružanje pomoći ugroženom stanovništvu, navodi DUZS.


NOVO! 17:13  Požar na Pelješcu širi se prema Orebiću, zahvatio je po dvije obiteljske kuće u mjestima Mokalo i Stankovićima, a u gašenje, koje otežava jaka bura, popodne su se uključili i kanaderi.


Vatra je zahvatila dvije kuće u mjestu Mokalo te dvije kuće u Stankovićima. Požar je stigao do ulaza u Orebić, evakuirani su mještani i turisti. Vatra se opasno približila spremištima nafte i ulja u Stankovićima, javio je HRT.


Prema priopćenju MORH-a, tri kanadera poslana su popodnevnim satima na gašenje požara na području Orebića-Mokalo-Podstup na poluotoku Pelješac u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, a na požarište u Orebić stigle su i vojne kopnene snage.


Požar na Pelješcu je zahvatio obiteljske kuće koje brane zračne i kopnene snage, a jaka bura otežava gašenje požara i pristup požarištu, navodi MORH.


Zapovjednik kopnenih PP NOS OS RH poručnik Danijel Ivanček koji se trenutno nalazi na gašenju požara izjavio je: »Kontroliramo situaciju na požarištu već gotovo dva sata, branimo okolne kuće i vršimo prigušivanje manjih požara koji nastaju te tako kontroliramo njihovo širenje. Naime, kanaderi gase požar u brdu gdje je velika vatra, a kopnene snage pomažu vatrogascima i lokalnom stanovništvu u obrani obiteljskih kuća.«


Ivanček je ispričao kako su helikopterom MI-8 MTV-1 sletjeli na nogometno igralište, nakon čega su ih vatrogasci prebacili na teren u Stankoviće.


Danas je 50 pripadnika PP NOS-a Hrvatske kopnene vojske prevezeno s dva helikoptera MI-8 MTV-1 na požarište Orebić, dok je pet kamiona s opremom i vozilom veze na isto požarište upućeno desantnim brodom-minopolagačem DBM-82 PP NOS-a Hrvatske ratne mornarice.


Također, u popodnevnim satima u akciji gašenja požara na području Kule Norinske kod Metkovića u Dubrovačko-neretvanskoj županiji bila su angažirana dva kanadera.


NOVO! 14:00 Vatrom je ugrožena imovina, kao i životi stanovnika sela Mokalo te su ljudi su, četrdesetak mještana, tijekom dana iz sela evakuirani. Evakuirani su i turisti iz dva obližnja kampa, koji su smješteni na prostor nogometnog igrališta u Orebiću.


Vatrogascima na terenu tijekom dana u pomoć su trebala priskočiti i dva kanadera, ali oni nisu mogli djelovati zbog bure pa su sletjeli u splitsku zračnu luku. Na požarište će biti upućeni kad bura popusti.


foto: screenshot


foto: screenshot



– Sa zapovjedništvom u Divuljama smo dogovorili da kanaderi budu stacionirani u Splitu da, ako bude potrebe i vjetar malo stane, mogu brže priskočiti u pomoć. Na terenu su svi vatrogasci s Pelješca, dolazi u pomoć i DVD Korčula te JVP Dubrovačko primorje. Požar se širio prema kućama no zaustavljen je na vrijeme, a sada se širi prema brdu no treba biti na oprezu jer situacija uopće nije jednostavna, rekao je za Dubrovački dnevnik županijski vatrogasni zapovjednik Stjepan Simović.


foto: screenshot


foto: screenshot



Vatru trenutačno gase vatrogasci Državne vatrogasne intervencijske postrojbe Dubrovnik s 10 vatrogasaca i četiri vozila, javne vatrogasne postrojbe Dubrovačkog primorja, Mljeta i Dubrovačkih vatrogasaca te dobrovoljna vatrogasna društva Orebića, Kuna, Putnikovića, Vignja, Korčule i Trpnja.


Po podacima DUZS-a, na požarište su upućeni i vatrogasci Državne vatrogasne intervencijske postrojbe iz Splita (14 vatrogasaca s četiri vozila) i Državne vatrogasne intervencijske postrojbe iz Šibenika (četiri vatrogasca s dva vozila)


Zatvorena je Pelješka cesta na predjelu Kriva dolina kod skretanja za Trpanj, a trajekt iz Korčule preusmjeren je na Trstenik i to na liniji Dominče – Trstenik u 15 sati i Trstenik – Dominče u 17 sati.


Aktiviran je Stožer za civilnu zaštitu Općine Orebić, a u pripravnosti je Stožer civilne zaštite Dubrovačko-neretvanske županije.


Pedeset vojnika, dva helikoptera te po jedan kanader i desantni brod minopolagač iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH također su poslani na gašenje.