Predsjednički kandidat

Ante Simonić: Zalagat ću se za učinkovitiju zdravstvenu skrb oboljelih od Alzheimera

Hina

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin



ZAGREB Kandidat za predsjednika Republike Hrvatske dr. Ante Simonić u subotu je prisustvovao startu humanitarne “Utrke za pamćenje” koja se u održava u Zagrebu s ciljem osvještavanja specifičnosti Alzheimerove bolesti te iskazivanja solidarnosti oboljelima, njihovim obiteljima, skrbnicima i stručnjacima.


“Alzheimerova bolest razorno djeluje na čovjeka i njegovu okolinu, od obitelji do njegovatelja. Liječenje je mukotrpno, skupo i neshvaćeno od današnjeg državnog sustava. Da ne postoji udruženja odgovornih građana i požrtvovnih zdravstvenih djelatnika o ovoj bolesti malo bi se čulo, a o oboljelima još manje.


Upravo, u ovom segmentu bi resorni politički predstavnici trebali djelovati proaktivno”, izjavio je Simonić koji je u svojoj bogatoj znanstvenoj karijeri posebnu pozornost usmjeravao na Alzheimerovu bolest.




Simonić smatra da su prevencija, dostupnije i efikasnije liječenje na počelima integrirane medicine, edukacija i adekvatna nagrada stručnim zdravstvenim djelatnicima osnova da se kao društvo borimo protiv ove razarajuće bolesti.


“Kao predsjednik zalagat ću se za djelotvorniju prevenciju i učinkovitiju zdravstvenu skrb za sve hrvatske građane“, rekao je Simonić.


Simonić podsjeća da je Alzheimerova bolest najčešća progresivna degenerativna bolest središnjeg živčanog sustava te se procjenjuje da obuhvaća do 70 posto svih demencija.


Procjenjuje se da bi se broj oboljelih u Hrvatskoj do 2030. mogao popeti čak na 110 tisuća oboljelih jer ne postoji dokazano djelotvoran lijek. Najčešći simptomi koji mogu ukazati na bolest su poremećaji u ponašanju, govoru, vremenskoj i prostornoj orijentaciji, prosuđivanju, gubitak pamćenja.


Rana dijagnoza, dostupnost liječenja antidementnim lijekovima za usporavanje bolesti, uspostava učinkovitijeg sustava potpore oboljelima, njihovim obiteljima i njegovateljima te podizanje kvalitete liječenja glavna je strategija za borbu protiv ove razarajuće bolesti, a poseban se naglasak stavlja na prevenciji s usmjerenjem na aktivan i zdrav način života.


Jedan od organizatora humanitarne Utrke za pamćenje je Hrvatska udruga za Alzheimerovu bolest koja ovom prigodom obilježava 20 godina rada. U svom radu pomažu oboljelima, njihovim obiteljima i stručnjacima, proaktivno djeluju prema organima vlasti, te osvještavaju javnost o razornoj pošasti koja napada živčani sustav kako bi ukazali i na važnost prevencije te promjene životnih navika.