Marakeški sporazum

Andrej opet po Kolindi: Od nje sam čuo samo da je namjeravala ići, pa da neće ići

Hina

snimio Darko Jelinek

snimio Darko Jelinek

"A nisam to čuo, ako hoćete, ni od predsjednice Republike. Osim da je namjeravala ići, pa da neće ići. Nisam čuo da je problem nekakva rečenica, neka formulacija ili bilo što u globalnom kompaktu o zakonitim migracijama. Prema tome, što se mene tiče, tu nema nikakvog nejedinstva", kazao je Plenković.



ZAGREB – Premijer Andrej Plenković rekao je tijekom aktualnog prijepodneva u Saboru da u zadnje dvije godine ni u jednom trenutku od bilo kojeg aktera nije čuo što je problem u Marakeškom dokumentu, zaključivši da, što se njega tiče, tu nema nikakvog nejedinstva.


Odgovarajući na pitanje SDP-ovog zastupnika Joška Klisovića što je vanjska politika Hrvatske kada se govori o Marakeškom sporazumu, Plenković je rekao da ni u jednom trenutku u zadnje dvije godine od bilo kojeg aktera nije čuo što je problem u tom dokumentu.


“A nisam to čuo, ako hoćete, ni od predsjednice Republike. Osim da je namjeravala ići, pa da neće ići. Nisam čuo da je problem nekakva rečenica, neka formulacija ili bilo što u globalnom kompaktu o zakonitim migracijama. Prema tome, što se mene tiče, tu nema nikakvog nejedinstva”, kazao je Plenković.




“Što se tiče državne politike o migracijama, bilo zakonitim bilo nezakonitim, ona se bazira na tri točke: spriječiti nezakonite migracije, ispuniti kriterije za Schengen, te podržavati sve međunarodne napore bilo da se tiču reguliranja zakonitih ili sprečavanja nezakonitih. To je politika Republike Hrvatske i toga se Vlada drži i povodi” , istaknuo je Plenković i dodao da će Vlada o Marakeškom dokumentu raspravljati ovog tjedna te ga potom uputiti u Hrvatski sabor.


“Zadnje izjave predsjednice Republike dale su naslutiti ili bar stvorile sumnju da je došlo do određenog zaokreta, no ono što nismo znali – je li došlo do usuglašenog zaokreta. Nakon onog što smo danas čuli, jasno je da do zaokreta nije došlo”, konstatirao je Klisović .


SDP-ov Peđa Grbin postavio je pitanje premijeru koji je plan Vlade za brdodogradilišta Uljanik i 3. maj i što radnici mogu očekivati.


“Radnici su u štrajku, posla i plaće nema, društva su u blokadi. Počela je isplata minimalca, međutim, i vi i ja znamo da je to samo privremeno rješenje. Postavlja se jednostavno pitanje, što sad?”, upitao je Grbin.


“Osjećam ton prebacivanja odgovornosti i ne izgovarate rečenicu da je ova Vlada kao dio sanacijskog programa svojom odlukom u siječnju dala jamstvo od 716 milijuna kuna za restrukturiranje i sanacijski program Uljanika. Od tih 716 milijuna plaću su dobivali cijelu ovu godinu praktički i radnici Uljanika i 3. maj. Niste im to osigurali vi, već ova Vlada tim jamstvom”, odgovorio je Plenković.



Zbog Marakeškog sporazuma saborska se zastupnica Bruna Esih (Neovisni za Hrvatsku) tijekom saborskog ‘aktualca’ u srijedu žestoko verbalno obrušila na premijera Andreja Plenkovića, ustvrdivši da je ‘odavno pokazao’ kako mu sudbina ‘histeričnih’ Hrvata nije na listi prioriteta, a Plenković je ponovno objašnjavao kako je poanta dokumenta regulirati zakonite migracije, te je Esih pozvao da kaže što je njoj u tom dokumentu problem – osim dojma.


„Hrvatski narod od Vas ne očekuje da budete poliglot, diplomat i ‘supereuromen’. Od Vas očekuju da budete državnik, što znači da budete i sluga i vođa svoga naroda koji će jednom ipak reći ‘ne’ ovom tihom i perfidnom ratu objavljenom europskim suverenim nacijama, pa tako i vašoj Hrvatskoj. Vaši sadašnji izbori oblikuju našu budućnost, a u ovom ratu, gospodine premijeru, anemija vam nije opravdanje”, rekla je zastupnica Esih premijeru Plenkoviću.


Nitko od stručnjaka, naglasio je u odgovoru premijer, ne vidi tako dramatičnu bombu, osim određenih aktera i političkih stranaka sličnih po svjetonazoru, koji nastoje na ovoj temi profitirati. Poanta tog dokumenta je regulirati zakonite migracije, ponovio je premijer Plenković.



“Nemojte na nas prebacivati odgovornost uprave i onih koji su puno bliži tamo. Činimo sve i za kompaniju i radnike i ne dižemo ruke od hrvatske brodogradnje”, poručio je Grbinu i pritom mu predbacio što je odbio doći na sjednicu Vlade u Puli ustvrdivši da je time pokazao veliko nepoštovanje prema Vladi, županiji i Puli.


“Tko vam je rekao da je uprava nesposobna? Mi. Tražili smo od vas da reagirate i promijenite upravu. Što ste mi odgovorili na to pitanje? Nećemo”, odvratio je Grbin nezadovoljan odgovorom premijera i ocijenio kako je obilježje čitavog Plenkovićevog mandata nered, nerad i prebacivanje odgovornosti na druge.