Premijer u Dubrovniku

Andrej Plenković osudio ustaške provokacije i najavio: Mijenjamo odluke, morat ćemo uvoziti strane radnike

Hina

snimio Damir Škomrlj

snimio Damir Škomrlj

Upitan smatra li da se obuhvat projekta golfa na Srđu treba smanjiti s 310 na 100 hektara, Plenković je odgovorio kako je to odluka na razini Županije, no kako je Hrvatskoj u interesu izbjegavanje sudskih sporova kao i osiguravanje stabilne i sigurne investicijske klime.



DUBROVNIK – Premijer RH Andrej Penković rekao je u subotu u Dubrovniku kako će se odluka o uvozu stranih radnika morati revidirati s obzirom na manjak radne snage u pojedinim zanimanjima, a gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković požalio se da Croatia Airlines tretira Dubrovčane kao građane drugog reda.


Plenković se u Dubrovniku sastao s gradonačelnikom Matom Frankovićem te županom dubrovačko-neretvanskim Nikolom Dobroslavićem, a istaknuo je kako su obojica na sastancima kao prioritet naveli prometnu (ne)povezanost i zračne linije kao problem.


”Vlada ima poseban afinitet prema ovoj županiji s obzirom na njezinu slabiju prometnu povezanost. Župan i gradonačelnik godinama su jasno artikulirali potrebu izgradnje Pelješkog mosta. Zajedno smo došli u fazu da su sredstva odobrena i da će se projekt realizirati. Vezano za Dubrovnik, razumijemo probleme koji dolaze s većim brojem turista koji dolaze sa kruzera, a koji bi trebali biti u onom broju koji grad može apsorbirati, posebice jer se radi o gradu koji je na UNESCO-ovm popisu svjetske baštine i zahtijeva jedan uređeniji protok gostiju. No važno je da se grad i županija razvijaju i kao sveučilišno središte koje će privući mlade ljude i da se razvija jedna jadranska i mediteranska dimenzija hrvatske politike, a sve na tradiciji Dubrovačke Republike”, rekao je Plenković.




Odgovarajući na upit o tome kako će se Vlada postaviti prema problemu nedostatka radne snage, premijer je rekao kako je to problem cijele hrvatske obale, ali i drugih sektora poput građevinarstva.


”Zaposlenost nam raste, mislim da smo s 1. srpnja ispod 170 tisuća nezaposlenih, ali još uvijek nam fali radnika u pojedinim zanimanjima. Ove godine povećali smo kvotu za uvoz stranih radnika u određenim zanimanjima, no očito ćemo morati redefinirati tu odluku. Očekujem kvalitetniji priljev zahvaljujući i slobodnom kretanju radnika unutar Europske unije”, rekao je Plenković.


Upitan smatra li da se obuhvat projekta golfa na Srđu treba smanjiti s 310 na 100 hektara, Plenković je odgovorio kako je to odluka na razini Županije, no kako je Hrvatskoj u interesu izbjegavanje sudskih sporova kao i osiguravanje stabilne i sigurne investicijske klime.


Predsjednik Hrvatskog sabora Goran Jandroković istaknuo je kako je specifičnost Dubrovnika u njegovom brzom razvoju koji je potrebno kontrolirati.


”Potrebno je stoga naći rješenja i mehanizme kako bi grad bio organiziraniji. I župan i gradonačelnik rekli su kako je prometna povezanost zračnim vezama prioritet koji će osigurati daljnji razvoj”, rekao je Jandroković.


Župan Nikola Dobroslavić rekao je kako je s premijerom i predsjednikom Hrvatskog sabora razgovarao o autocesti kroz Dubrovačko-neretvansku županiju, povezivanju Zračne luke Dubrovnik s gradom i Osojnikom, povezivanju otoka i brzoj pelješkoj cesti.



Predsjednik Vlade Andrej Plenković te predsjednik Sabora Gordan Jandoković ponovno su u subotu osudili namjeru postavljanja ploče Juri Francetiću u Otočcu, a Plenkovičć je istaknuo da je sada vrijeme se da kroz rad Vijeća za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima i odgovarajuće vremensko razdoblje napravimo ono što su učinili i drugi.


Akademik Zvonko Kusić, predsjednik Vijeća za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima, dao je izjavu za medije nakon prvog sastanka koji je bio vrlo kvalitetan, stručnjaci imaju zadatak i u smirenom kontekstu važan posao suočavanja s prošlošću i ostavštinom nedemokratskih režima. To je proces koji u Hrvatskoj nije proveden, rekao je Plenković.


Devedesetih je Hrvatska bila ugrožena, imali smo agresiju kada je velikosrpski Miloševićev projekt ugrozio našu zemlji i integritet. U tom trenutku politika prvog hrvatskog predsjednika nije bila samo politika pomirbe već i jedinstva domovinske i iseljene Hrvatske, podsjetio je.


Poanta je da je vrijeme sada da kroz rad jednog takvog vijeća, kroz neko vrijeme, napravimo ono što su učinili i drugi, a što se tiče ploče, naravno da je osuđujemo, to smo rekli već nekioliko puta, rekao je premijer Plenković odgovarajući na pitanja novinara danas u Dubrovniku, gdje sudjeluje u radu Dubrovnik foruma.


Predsjednik Sabora Gordan Jandroković rekao je da je njegov stav o postavljanju ploče Juri Francetiću jasan i da je o njemu već govorio – da se Hrvatska opredijelila za demokratski put i osuđuje sve totalitarizme. »Svi simboli i znakovlja povezani s totalitarnim režimima nisu prihvatljivi a što se konkretno tiče ove ploče u Otočcu siguran sam da će policija postupiti sukladno Ustavu i zakonu, te da se ona neće postaviti,« kazao je.


Potvrdio je da je antifašizam važan temelj hrvatske države i istaknuo da treba razlikovati ono što se događalo od 1941. do 1945. i ono što se događalo od 1945. do 1990. godine.


»Oni koji se pozivaju na antifašizam a sudjelovali su u komunističkom totalitarizmu, diktaturi pa i zločinima izgubili su legitimitet da se pozivaju na antifašizam, smatra Jandoković. Za hrvatsku nema dileme da ono što se događalo od 1941 do 45 jest antifašizam a i na tome počiva moderna hrvatska država ali to se nikako ne može dovesti u vezu s onim od 1945 do 1990, naglasio je.



”Razgovarali smo i o prevažnom projektu Centra za gospodarenje otpadom koji je bio zastao. Nadam da će se on sada nastaviti, ne vidim drugog rješenja. Razgovarali smo i o centru kompetencije za agrume koji želimo realizirati u dolini Neretve i vrlo važnom projektu kongresnog centra u Dubrovniku”, rekao je Dobroslavić.


Dubrovački gradonačelnik Mato Franković zahvalio se premijeru Plenkoviću i predsjedniku Sabora Jandrokoviću na dolasku, te istaknuo kako ih je izvijestio o uspostavljanju političke stabilnosti i usvajanju proračuna, ali i aktualnim problemima.


”Imamo problema oko avionskih linija, činjenica je da su građani Dubrovnika, građani drugog reda za Croatiu Airlines. Na to sam upozorio premijera i zamolio ga za intervenciju kako bi se to u budućnosti promijenilo. Razgovarali smo i o terminalu za kruzere i jasno je kako bi Grad trebao biti aktivni sudionik u bilo kakvom budućem planiranju tog projekta”, rekao je Franković.


Inače, Franković je i na jučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća govorio o tome kako su redovi letenja za Dubrovnik potpuno nepovoljni za stanovnike juga Hrvatske, ali i kako je Croatia Airlines povisila cijene karte kada je Grad Dubrovnik uveo subvenciju za letove za Zagreb.