Izvješće o vjerskim slobodama

Analiza State Departmenta: Amerinkanci pobrojali ustaške ekscese, podsjetili na Juriča, Hasanbegovića, Sedlara…

Tihomir Ponoš

Desničarski prosvjed zbog zabrane emitiranja Z1 televizije, Foto: D. KOVAČEVIĆ

Desničarski prosvjed zbog zabrane emitiranja Z1 televizije, Foto: D. KOVAČEVIĆ

Nije zaboravljena ni utakmica nogometnih reprezentacija Hrvatske i Izraela u Osijeku na kojoj je publika masovno skandirala »za dom spremni«



Izvješće o stanju vjerskih sloboda State Departmenta za 2016. godinu, u dijelu koji se tiče Hrvatske, ponajprije se bavi zbivanjima koji su povezani s jačanjem ekstremne desnice u Hrvatske, ali i potezima vlasti koji su do toga doveli.


U izvješću se navodi da je više nevladinih organizacija, među njima i Centar Simon Wiesenthal, kritizirao imenovanje Zlatka Hasanbegovića za ministra kulture navodeći da je riječ o povjesničaru koji je hvalio ustaški režim i umanjivao zločine iz razdoblja NDH.


U tom kolopletu događaja povezanih s povijesnim zbivanjima iz Drugog svjetskog rata navodi se i službena godišnja komemoracija u Jasenovcu i to kroz prizmu odbijanja židovskih i srpskih čelnika da sudjeluju u toj komemoraciji, a taj je bojkot izazvan vladinim umanjivanjem zločina koje je počinio ustaški režim.




Podsjeća se i da su židovska i srpska zajednica organizirale zasebne komemoracije. U odjeljku izvješća koji se tiče djelovanja vladajućih spominje se i da se predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović susrela s predstavnicima srpske i židovske zajednice kako bi čula zbog čega su zabrinuti, te da je premijer Tihomir Orešković u priopćenju osudio ustaške zločine.


Spomenuta je i presuda Županijskog suda u Zagrebu kojom je poništena presuda nadbiskupu Alojziju Stepincu kojom je 1946. osuđen na 16 godina zatvora za ratne zločine.


Efraim Zuroff iz Centra Simon Wiesenthal tu je sudsku odluku Županijskog suda ocijenio kao »apsolutno sramotnu i strašnu«, dok je HDZ zakjučio da je riječ o »ispravljanju povijesne nepravde«.


U izvješću o stanju vjerskih sloboda navodi se i marš 5.000 ljudi kojima je cilj bilo Vijeće za elektroničke medije. Na tom su maršu prosvjednici masovno izvikivali »za dom spremni«, a motiv je bila trodnevna zabrana emitiranja programa na televiziji Z1.


Toj je televiziji kratkotrajno zabranjeno emitiranje zbog poziva urednika Marka Juriča Zagrepčanima da paze kada šeću Cvjetnim trgom, gdje je pravoslavna crkva, a u njoj stoluju »četnički vikari«.


Nije zaobiđen ni Jakov Sedlar i njegov film »Jasenovac – istina« u kojem se navodi da je u tom ustaškog logoru ubijeno između 20.000 i 40.000, dok Muzej holokausta u SAD-u procjenuje da je žrtava u tom logoru bilo između 77.000 i 99.000. Da je prošla godina u Hrvatskoj u svjetlu izvješća bila prožeta rehabilitacijom ustaštva jasno se iz navođenja događaja koji su s time povezani. Navedena je i propovijed Luke Prcela u kojoj je kritizirao predsjednicu Republike zbog njenih kritičkih izjava o ustaškom režimu.


Nije zaboravljena ni utakmica nogometnih reprezentacija Hrvatske i Izraela u Osijeku na kojoj je publika masovno skandirala »Za dom spremni«.


Srpska pravoslavna crkva, navodi se u izvješću, izrazila je zabrinutost zbog netolerancije prema njoj i dvadesetak napada na vjerske objekte ili imovinu SPC-a tokom godine.


Spominje se i obilježavanje 100. obljetnice pravnog priznanja islama u Hrvatskoj, a kao i obično u ovom tipu izvješća State Departmenta navodi se da je veleposlanstvo SAD-a fokusirano i na povrat oduzete židovske imovine.