Europski sustav brzog uzbunjivanja

Alarm za hranu pali se zbog ribe i školjkaša

Irena Frlan Gašparović

Tijekom prošle godine, Hrvatska je upozorila na osam različitih proizvoda koji su bili porijeklom iz Makedonije, Turske i BiH. Riječ je bila o sladoledu, suhim smokvama i svježim krastavcima



ZAGREB » U prošloj je godini preko europskog sustava brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (RASFF) zabilježeno 11 obavijesti o potencijalno štetnim proizvodima porijeklom iz Hrvatske, dok je Hrvatska u istom razdoblju putem RASFF-a upozorila na osam proizvoda iz drugih zemalja.


  Kao i ranijih godina, informacije koje se kroz europski sustav razmjenjuju, a tiču se robe iz Hrvatske, uglavnom se odnose na ribe i riblje proizvode te školjke i njihove proizvode. U jednom slučaju upozoreno je na med od kestena, zatim na jedan proizvod iz kategorije dijetetske hrane i dodataka prehrani, dok je u jednom slučaju bila riječ o stočnoj hrani. Obavijesti su, kao i prijašnjih godina, najvećim dijelom stigle iz Slovenije i Italije.


  Tijekom prošle godine, Hrvatska je upozorila tijela nadležna za sigurnost hrane u drugim državama na osam različitih proizvoda koji su bili porijeklom iz nekoliko zemalja, među ostalima, Makedonije, Turske i BiH. Riječ je bila, primjerice, o sladoledu, suhim smokvama, svježim krastavcima, ali i ribljim proizvodima.




  Broj obavijesti o proizvodima iz Hrvatske lani je bio nešto veći u odnosu na 2012. godinu, kada je preko RASFF-a notificirano devet proizvoda, ali daleko manji nego 2010. i 2009. godine (19, odnosno 30 obavijesti).


  Europski sustav brzog uzbunjivanja funkcionira već više od tri desetljeća, i to kao mreža za razmjenu informacija s ciljem da se na vrijeme upozori na evetualni rizik za ljudsko zdravlje. Dosadašnja praksa pokazuje da većina potencijalno štetnih proizvoda bude zaustavljena na vanjskim granicama Europske unije, ponekad se do informacija dolazi zahvaljujući tržišnim inspekcijama, nerijetko same kompanije upozore da povlače neki proizvod, a događa se i da informacija dođe od potrošača.