Sastanak u Vladi

Agonija radnika Uljanika i 3. maja se nastavlja: Nitko ne da novac za plaće, stečaj je sve realnija opcija

Jagoda Marić

Foto S. Ježina

Foto S. Ježina

Novac za isplatu plaća u Uljaniku nije spreman prije prihvaćanja programa restrukturiranja dati niti potencijalni strateški partner Danko Končar što je nakon sastanka u vladi novinarima otkrio i sam Končar i ministar gospodarstva Darko Horvat.

Novac za isplatu plaća u Uljaniku nije spreman prije prihvaćanja programa restrukturiranja dati niti potencijalni strateški partner Danko Končar što je nakon sastanka u Vladi novinarima otkrio i sam Končar i ministar gospodarstva Darko Horvat.Dakle, s obzirom da su Vladi vezane ruke i da Končar o pozajmici Uljaniku sada nije spreman razmišljati, plaća za radnike Uljanika i 3. maja neće biti.

Ministar Horvat kaže da je na sastanku Upravi sugerirao da u ime radnika blokira račun tvrtke te da na taj način omogući državi da im isplati barem tri minimalne plaće.


Osim toga, kao jedno od rješenja sve se češće spominje stečaj, bilo da je riječ o onom s preustrojem ili s predstečajnom nagodbom.Od mogućnosti da se drama u Uljaniku završi na taj način nije bježao ni sam ministar, ali je naglasio da je to tek jedna od opcija i da bi u tom slučaju država mogla radnicima isplatiti tri dodatne minimalne plaće.

No poručio je da će Vlada i dalje nastaviti tražiti rješenje koje će značiti nastavak poslovanja Uljanika, odnosno brodograđevne industrije u Rijeci i Puli.


Sam Končar nakon sastanka je kazao da je on ipak optimist jer mnogi rade na tome da Uljanik ne završi u stečaju, a on je uvjeren da ta tvrtka ima budućnost.




Rekao je da kada bi govorio u omjerima da je 70 posto optimist, a 30 posto pesimist.


Objasnio je i zašto prije prihvaćanja programa restrukturiranja ne želi dati novac Uljaniku koji bi se onda potrošio na isplatu plaća.Kako kaže, njegova je obveza dokapitalizacija tvrtke po programu restrukturiranja, a u slučaju da Europska komisija taj program ne odobri on ne bi postao strateški partner Uljanika niti bi mogao vratiti tu pozajmicu, a podsjeća da je Uljaniku već dao 12 miljiuna eura.