Čarolija na Pantovčaku

Advent na Prekrižju: Ured predsjednice Republike otvorio vrata građanima, nude zlevanku i čaj

Hina

Na »adventu iznad grada« posluživat će se čaj i tradicionalno zagorsko jelo zlevanka, a ove godine, petkom će biti dodatno organiziran i obilazak glavne zgrade kompleksa Ureda predsjednice.

 Tradicionalnoj predblagdanskoj manifestaciji Advent u Zagrebu i ove se godine pridružio Ured hrvatske predsjednice, koji je po drugi puta uoči Božića otvorio u subotu vrata kompleksa na Pantovčaku, pozvavši građane da posjete ‘Advent na Prekrižju’ i pridruže se slavlju došašća, uz prisjećanje na motive i običaje Hrvatskog zagorja. ‘Advent na Prekrižju’ svečano je otvorila predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović, istaknuvši kako je cilj manifestacije poticanje druženja i zajedništva ususret radosti Božića. »Sreća se umnaža kada se dijeli, ne zaboravimo to. Došašće ljubavi, svjetla, dobrote i mira najvažniji su darovi života koji nas usrećuju upravo u dijeljenju s bližnjima«, kazala je predsjednica.Ideja je svake godine program ‘Adventa na Prekrižju’ posvetiti jednome dijelu Hrvatske, a nakon prošlogodišnjeg podsjetnika na slavonsku blagdansku tradiciju, ove godine program je posvećen predstavljanju običaja Hrvatskog zagorja, »naše brežuljkaste čarolije i bajke na dlanu«, za čije je dočaravanje Vila Prekrižje, svojom arhitekturom i okolišem, savršen odabir, rekla je predsjednica Grabar-Kitarović.»Želja nam je da s ovog našeg brijega ponesete lijepe uspomene na davne dane tradicijskog iščekivanja Božića, na vrijeme i običaje koji žive zahvaljujući svima koji cijene svoju baštinu, kojom se svi mi ponosimo«, kazala je predsjednica. »Vjerujem kako ćete se u ovom okruženju i vi nadahnuti te u svoja srca, u svoje obitelji i domove, prenijeti veselje, toplinu i duh blagdana«, dodala je. Program se održava u suradnji s Gradom Zagrebom, Turističkom zajednicom i Etnografskim muzejom, u čijoj je organizaciji u Vili Prekrižje postavljena izložba božićnih lustera i jaslica.U sklopu ‘Adventa, Vila Prekrižje’ i dvorište oko vile ukrašeni su motivima Hrvatskog zagorja, s drvenim igračkama kao glavnim motivom.Građani ga mogu posjetiti svaki petak i subotu do 22. prosinca, u vremenu od 16 do 20 sati. Ulaz se neće naplaćivati i nije potrebna prethodna najava, ali svi posjetitelji trebaju proći sigurnosni pregled prilikom ulaska u prostor štićenog objekta.Na »adventu iznad grada« posluživat će se čaj i tradicionalno zagorsko jelo zlevanka, a ove godine, petkom će biti dodatno organiziran i obilazak glavne zgrade kompleksa Ureda predsjednice.

U svim terminima prigodnim glazbenim programom nastupat će ansambl Strauss. Petkom su predviđeni folklorni nastupi HKUD-a Prigorec iz Markuševca, HSPD-a Sljeme iz Šestina, KUD-a Prigorski zdenec iz Vidovca i KUD-a Laz iz Laza Bistričkog. Subotama će u glazbenom programu sudjelovati učenici zagrebačkih glazbenih škola, mladi virtuozi i njihovi komorni sastavi, koji pobjeđuju na domaćim i međunarodnim glazbenim natjecanjima.


Današnjem otvorenju nazočio je i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, koji je zahvalio predsjednici Grabar-Kitarović na priključivanju manifestaciji Advent u Zagrebu.»Dobro je da smo zajedno, u vrijeme došašća, pred božićne i novogodišnje blagdane«, rekao je Bandić.»Ovo sve što smo napravili, napravili smo zahvaljujući našim ljudima u Zagrebu. Da nema te topline, te pozitivne emisije, širine i širokogrudnosti, tople duše zagrebačke, širom otvorenih vrata, multikulturalnosti, multietničnosti, mi ovo ne bi u Zagrebu napravili«, istaknuo je.Puno je bogatijih gradova i mnogoljudnijih i bogatijih zemalja, ali Advent »nije nitko nije napravio kao mi u Zagrebu, jer mi imamo taj timbar, pečat, imamo jedan ljudski lik«, dodao je Bandić te, citirajući papu Franju, pozvao sve građane da koriste »ova četiri tjedna došašća da budemo sredstva milosrđa za sve one koji su u potrebi«.Otvorenje su uveličali nastupi Dječjeg zbora OŠ August Šenoa, te HKUD-a Prigorec, a nakon prigodnog glazbenog programa, svi posjetitelji pozvani su da zajedno s predsjednicom Republike i zagrebačkim gradonačelnikom obiđu izložbe postavljene u Vili Prekrižje te se okrijepe čajem i zlevankom.