Šef kluba zastupnika

ARSEN BAUK: ‘Bernardićev odlazak je samo tehničko pitanje. Komadina treba voditi SDP godinu dana’

Dražen Ciglenečki

Foto Darko Jelinek

Foto Darko Jelinek

Bernardićev odlazak je tehničko pitanje, a onda Komadina treba godinu dana voditi SDP. Ako Bernardić ipak ostane, onda će biti očito da ima podršku većine članova središnjih tijela stranke, a oni koji to ne bi mogli progutati tražit će modele svog političkog djelovanja izvan SDP-a



Davor Bernardić je proteklih tjedana htio postati predsjednik Kluba zastupnika SDP-a, ali je na kraju od toga odustao jer nije imao političke snage provesti takvu odluku Predsjedništva stranke. U ovoj je rečenici sadržano gotovo sve što je danas potrebno znati o SDP-u i poziciji njegovog predsjednika. Arsen Bauk, predsjednik Kluba zastupnika SDP-a, slaže se s tim.


– Ako unutar stranke nema političke snage ili volje da se takvu odluku provede, onda pitanje Bernardićevog odlaska s funkcije predsjednika stranke postaje tehničkog karaktera. Uostalom, to svi akteri ovih događaja znaju.


Ne pamti se u Hrvatskoj da predsjednik jedne od snažnijih stranaka nije uspio doći na mjesto šefa Kluba zastupnika, SDP je po tome specifičan.




– Moj je odgovor bio na tragu te vaše konstatacije i jasno je da ovakvo stanje neće dugo trajati.


Ili on ili oni


Jeste li iznenađeni što Bernardić nije dosad shvatio da je njegova pozicija u SDP-u nemoguća i da mu je ostavka zapravo jedina opcija?


– Nije jedina. Ali, izbor je sužen između odlaska ili njega s funkcije ili većeg broja zastupnika iz stranke. I koliko god se trudili pronaći kompromis, bojim se da prostora za kompromis tu jednostavno nema. A tijelo koje će tu dilemu morati razriješiti je Glavni odbor stranke. Da ne bude da izbjegavam odgovor, ako je izbor samo između te dvije opcije u ovom slučaju za SDP je bolja prva.



Može li premijer Andrej Plenković u uvjetima navodne desničarske urote protiv njega računati na nekakvu podršku SDP-a?


– SDP će dosljedno i bez kalkulacija braniti vrijednosti na kojima inzistira već skoro 30 godina. Koje će vrijednosti Andrej Plenković braniti, nikad se ne zna.


Kako su zaštitni znakovi njegove Vlade u vanjskoj politici Viktor Orban, a u unutarnjoj Mirko Norac, doista ne vidim prostora za desničarske urote i potrebe da ga mi u nečemu podržavamo.



Podržat ću, a spreman sam i dalje sudjelovati u traženju svakog kompromisa koji se može i ako se može pronaći, ali, kažem još jednom, bojim se da prostora za to više nema.


Staromodan sam


Sudjelovali ste prije desetak dana na sastancima dijela članova Predsjedništva u Bosiljevu i zatim u sjedištu SDP-a. Je li se tada Bernardića nagovaralo da se povuče, kako su govorile neslužbene informacije?


– Mislim da je vrijeme za službene sastanke, službene odluke i službene informacije.


Što god da bilo na tim sastancima, Bernardić poslije njih nastupa u javnosti kao predsjednik SDP-a koji će se na tom mjestu još dugo zadržati.


– Njegova je obveza tako nastupati. Eventualno skraćenje njegovog mandata nije Bernardićeva obveza nego onih koji smatraju da mu ga treba skratiti. I za to postoje jasni stranački mehanizmi. Nisam pobornik da se taj pritisak radi kroz medije. Možda sam u tom smislu malo staromodan, ali svatko ima svojih mana, pa tako i ja.


Možda je Bernardić samouvjeren, pa čak i poziva protivnike da pokrenu proceduru njegovog opoziva, zato što procjenjuje da i dalje uživa podršku većine u Glavnom odboru i da stoga može spriječiti inicijativu da to tijelo sazove Konvenciju na kojoj bi se glasovalo o nepovjerenju njemu?


– Saznat ćemo to uskoro. Ako Bernardić ipak ostane, onda će biti očito da ima podršku većine članova središnjih tijela stranke, a oni koji to ne bi mogli progutati tražit će modele svog političkog djelovanja izvan SDP-a.


Komadina ima svoj plan, želi da Bernardić podnese ostavku, pa da on godinu dana bude vršitelj dužnosti predsjednika i pritom ističe zahtjev da mu se omogući mir dok to radi.


– A šta je trebao, zamoliti sve da ga napadaju?



Kako biste nazvali Bernardićevo ponašanje u sadašnjoj situaciji?


– Mislim da svaki dužnosnik stranke ima pravo koristiti sredstva koja su mu na raspolaganju da se bori za svoje stavove, ako misli da su ispravni. Bilo bi nekorektno to pravo uskratiti predsjedniku. Dakle, on se bori za svoje stavove na način na koji misli da je ispravan. Ali, u jednom trenutku će stranačka tijela morati prekinuti ovu situaciju jer je ona naprosto neodrživa.


Moj dojam je da se taj trenutak suočenja pokušava odgoditi, ali mislim da odgađanje ne može puno toga promijeniti. Još jedno kratko i razumno vrijeme je prihvatljivo, ali dalje od toga doista nema smisla. Vremenske koordinate je prije desetak dana iznio potpredsjednik Zlatko Komadina.



Nije jasno zbog čega bi svi u SDP-u šutjeli dok Komadina upravlja strankom, dok mu ne prođe tih godinu dana, a on čak za to nema niti puni legitimitet.


– Ako ostane godinu dana, to bi značilo da je za to prethodno dobio potporu dvije trećine članova Glavnog odbora i to bi mu dalo puni legitimitet za to razdoblje. Bio bi postignut visoki stupanj suglasnosti oko nečega i to bi bio dobar početak. Komadina uzor

Vi se, dakle, slažete da se Komadini povjeri uloga koju on traži.


– Slažem.


Koje su to kvalitete koje Komadinu kvalificiraju kao čovjeka koji bi bio u stanju izvući SDP iz krize?


– Na to je pitanje odlično odgovorila kolegica Kristina Ikić Baniček. »On je SDP-ovac koji se višestruko dokazao na direktnim izborima, on je u SDP-u puno duže od većine nas, on je bio sidro za koje su se mnogi SDP-ovci hvatali kada im je trebalo. Ne vidim nikoga tko je pozvaniji da preuzme odgovornost i izvuče nas iz krize«, rekla je.


Ja tome mogu dodati da je on jedan od mojih uzora u politici. To sam javno rekao u jednom intervjuu u unutarstranačkoj kampanji 2016., kad sam podržao Zorana Milanovića.


Foto Davor Kovačević


Foto Davor Kovačević



Činjenicu da je Komadina bio jako zaslužan za pobjedu Bernardića, zbog kojeg vam je stranka sada spala na niske grane, ne uzimate mu za zlo?


– Od četvorice suspendiranih kolega, jedan je u prvom, a još dvoje u drugom krugu podržalo predsjednika Bernardića. U tom smislu ovakva argumentacija nije ključna. Bitno je što se sad može napraviti da SDP bude bolji i tko to može napraviti. A jedini kojemu je to po sili Statuta dužnost je Zlatko.


Ne bi li za SDP bolje bilo da, ako Bernardić kojim čudom više ne bude predsjednik, u najkraćem mogućem roku raspišete unutarstranačke izbore na kojima bi izabrani dobili legitimitet da vode stranku?


– Za SDP bi bilo najbolje vući poteze koji će nam podignuti rejting. Ako on krene rasti onda je odgovor na vaše pitanje negativan, a ako nastavi padati onda je pozitivan.


Čini se da vi vjerujete da bi SDP-u s Komadinom na čelu rejting počeo rasti.


– Ako bismo se manje bavili sami sobom, rejting SDP-a bi počeo rasti.


Nisam kalkulirao


Zašto se niste priklonili SDP-ovcima koji su u srpnju potpisali pismo sa zahtjevom Bernardiću da podnese ostavku, jeste li tada još kalkulirali koja će strana biti jača?


– Ta metoda bila je suprotna mojim uvjerenjima kako stranka, kao uređena organizacija, treba funkcionirati. I tu sam valjda staromodan.


Onda ste nedavno došli u Kamanje na skup tih vaših stranačkih kolega, što je odmah protumačeno kao vaše svrstavanje uz tu struju. Ali, to nije tako, zar ne?


– Odazvao sam se tada pozivu kolega. Ne mogu protiv sebe, kalkuliranje s pojavljivanjem ili nepojavljivanjem na tom ili nekom drugom skupu značilo bi da sam u sebi prelomio da smo se raspali i da tamo nisu moji stranački drugovi. A što se tiče svrstavanja i struja, osjećam prezir prema takvom načinu razmišljanja. Neki u stranci postaju bitni samo zato što su protiv nekoga i njima uvijek odgovara svađa jer onda se ne priča o njihovom neradu. Kriteriji »tko je za koga« ili »tko je protiv koga« umjesto kriterija »tko koliko može pridonijeti« nikad neće biti moji kriteriji.


Koji je vaš interes u ovim previranjima u SDP-u?


– Interes je da se prestanemo svađati i počnemo raditi. Mislim da svi već pomalo imamo PTSP od ovog stanja u stranci.


Hajduk da, HDZ ne


Sredinom srpnja ste najavili odlazak s dužnosti predsjednika Kluba, ali još ste, eto, tu i to ojačani odlukom Predsjedništva SDP-a.


– Nakon završetka proljetnog zasjedanja Sabora, rekao sam da ne mogu provoditi politiku koja je suprotna volji dvije trećine članova Kluba, da nemam ambiciju biti izvanredni povjerenik ili stečajni upravitelj. Kod toga i dalje stojim. Naš klub je imao niz akcija u parlamentu koje su dale rezultate, ali sve je to ostalo u sjeni stanja u našoj stranci.


To je pomalo i frustrirajuće. Što se tiče odluke Predsjedništva, dvojbeno je jesam li, obzirom na sveukupne odnose u stranci, ojačan. Osobno sam glasao protiv te odluke i to obrazložio kolegama. Radit ću dalje svoj posao do drukčije odluke nadležnih tijela.


Stignete li, uz sve što se odvija u SDP-u, pratiti i zbivanja u HDZ-u?


– Stignem još tu i tamo pratiti zbivanja u Hajduku, u HDZ-u ne.