Zastupnica o krizi u SDP-u

ANA KOMPARIĆ DEVČIĆ Bernardić nije jedini krivac, ali je potrošio svoje alibije

Tihana Tomičić

Uvođenje zip-sistema zaista je velika stvar u dobrom smjeru - Ana Komparić Devčić / Snimio Marko GRACIN

Uvođenje zip-sistema zaista je velika stvar u dobrom smjeru - Ana Komparić Devčić / Snimio Marko GRACIN

 Za stanje u stranci i pad rejtinga jednako su tako odgovorni i članovi Predsjedništva. Nakon više od godinu dana na čelu stranke i oni se moraju suočiti sa svojim dijelom odgovornosti



SDP je na javnu raspravu u stranci uputio novi program, dok prijedlog novog statuta donosi niz novina, među ostalim tzv. zip-sistem popunjavanja izbornih lista te uvođenje principa jedan čovjek-jedan glas na sve razine. Oba dokumenta konvencija SDP-a trebala bi usvojiti 10. ožujka. Jednu od šest zastupnica SDP-a u Saboru, Anu Komparić Devčić, pitali smo što je zip-sistem i zašto je potreban.


– To je doslovno revolucija koju  SDP pokreće u sastavljanju izbornih lista, dugo smo to čekali. Radi se o tome da na izbornim listama SDP-a bude omjer 50 posto muškaraca i 50 posto žena, naizmjence. Ne treba objašnjavati zašto je to potrebno: u ranijim sazivima SDP je imao barem 20 posto žena u svojim redovima u Saboru, sada nas je samo šest od 36 zastupnika.


Kako je moguće da je taj broj pao, pa barem je SDP poznat po borbi za prava žena?




– Prvo, u Sabor je ušao ukupno bitno manji broj zastupnika SDP-a nego 2011. A drugo, očito je da su kolegice na listama bile ne samo u manjem broju od kolega, nego i niže rangirane, pa su u situaciji izbornog rezultata koji je bio slabiji od očekivanog ostale »ispod crte«. To je naravno pravo pitanje za onoga koji je tada slagao liste. Zato je uvođenje zip-sistema zaista velika stvar u dobrom smjeru. Hrvatsko društvo je naglašeno tradicionalno, u kojem politiku još uvijek uglavnom vode muškarci, i jasno je da je takva ženska kvota jedini način da se osigura ravnomjerna zastupljenost oba spola.


Revolucija u politici


Ni Predsjedništvo nije ništa bolje, od 17 članova, svega tri su žene.


– Da, očigledan je taj deficit. Ti su ljudi birani na konvenciji bez kvota, izravno. Na tome treba ozbiljno raditi, jer u protivnom šaljemo krive i nerazumljive poruke biračkom tijelu na koji ciljamo.


Ostavljena je iznimka, i stoji da će se zip-sistem primjenjivati na izborima za Europarlament i Sabor, a lokalno samo gdje bude moguće.


– Ponavljam, to jest revolucija za SDP i politiku u Hrvatskoj općenito, godinama smo se u Forumu žena za to zalagale, bitno je da se od nekud krene. Kasnije će se puno lakše taj model proširivati i na niže razine. Pitanje je je li u nekim manjim sredinama i organizacijama uopće kadrovski primjenjiv u ovom trenutku.


Zašto HDZ ne želi usvojiti Istanbulsku konvenciju?


– Mislim da HDZ po tom pitanju još nije zauzeo nikakav konkretan stav. Dapače, niti raspravu po tom pitanju nisu otvorili, tako da vam na to pitanje ne mogu odgovoriti. Navodno su spremni na usvajanje dijela Istanbulske konvencije, bez nekih bitnih dijelova. Takvom pristupu SDP se protivi, te smatramo da se dokument mora ratificirati u izvornom obliku.


Unutarnje trenje


Da se vratimo na statut: jednako tako, predlaže se i primjena modela jedan član-jedan glas na sve razine izbora unutar SDP-a. Što to zapravo znači i što će to donijeti?


– Ne slažem se s tim prijedlogom i mislim da to znači da ćemo ubuduće u stranci imati predizbore za sve kandidature, dakle od općinskih vijećnika do predsjednika države. Prvo će se unutar stranke na predizborima birati kandidati, koji će tek tada ići i pred građane. Nisam sigurna da je to dobro, jer to znači da će SDP stalno biti u nekim unutarnjim kampanjama i izborima, od najmanje do najveće razine. Ako će u konkurenciji biti i kandidati za mala općinska vijeća, a već sada toliko energije trošimo na »unutarnje trenje«, što li će se tek tada početi događati?! Bit ćemo u permanentnim osobnim kampanjama. Bojim se da ćemo umjesto jedan član-jedan glas, dobiti situaciju koju možemo nazvati jedan član-jedna frakcija.


Kako ocjenjujete predloženi nacrt programa?


– Jako je loše da je program nastao na netransparentan način. Postoji radna grupa za program, a nitko ne zna tko ga je napisao. Navodno ga je pisao Davorko Vidović, kojeg inače veoma cijenim. Ne vidim zašto je tako? Čemu onda radna grupa, čemu savjeti? Mislim da se radi o jednom lutanju koje ne doprinosi percepciji SDP-a u javnosti kao ozbiljne stranke koja od glasača traži povjerenje za vođenje države. Sam nacrt programa koji nam je sada postao dostupan i koji je poslan u javnu raspravu, ne donosi neke nove ideje niti konkretna rješenja, ali ocjenjujem ga kao dobru deklaratornu osnovu za razradu konkretnih politika.


Predsjednik stranke Davor Bernardić ima loš rejting u javnosti, ali i kod mnogih u samoj stranci. Je li njegovo vrijeme prošlo?


– Bernardić je imao priliku koju nije iskoristio. On nije ono kako se prikazuje, mlad i neiskusan političar. On ima veliko, višegodišnje iskustvo vođenja najveće organizacije SDP-a, zagrebačke, i ni po čemu više nije mlad i neiskusan političar. Dakle, ne bismo više trebali prihvaćati takve alibije za njegova nesnalaženja. Naravno, nije samo Bernardić kriv za sadašnje stanje u stranci i pad rejtinga, jednako su tako odgovorni i članovi Predsjedništva. Nakon više od godinu dana na čelu stranke i oni se moraju suočiti sa svojim dijelom odgovornosti.


Nema vizije


Vi, dakle, mislite da bi, ako dođe do promjena u vrhu stranke, na nove izbore moralo i Predsjedništvo, ne samo predsjednik.


– Pa naravno.


Stalno slušamo o tome, iz tjedna u tjedan, da većina u Predsjedništvu priprema izglasavanje nepovjerenja Bernardiću, i na kraju se to nikad ne dogodi. Jeste li razočarani takvim postupcima kolega u Predsjedništvu?


– Predsjedništvo kao kolektivni organ, ali i svi članovi Predsjedništva osobno, ne mogu pobjeći od odgovornosti za situaciju unutar stranke i percepciju stranke u javnosti. Svojim činjenjem ili nečinjenjem, sasvim je svejedno.


Mislite li da bi se Bernardić trebao povući?


– Da.


Zbog čega sve?


– Zbog svega što bi lider najjače oporbene stranke trebao imati i biti, a Bernardić nažalost nema. Nema liderskih sposobnosti, nema vizije, nema sposobnost nametanja tema i jasnih politika, te pridobivanja javnosti za njih. S Bernardićem SDP više nikada neće do vlasti, osim možda po HNS-ovu modelu.


U stranci ima i onih koji misle da se zastupnike za ovakve javne kritike poput vaše treba kažnjavati, čak možda i isključivati iz stranke?


– SDP je uvijek inzistirao na demokraciji, slobodi mišljenja i govora i kritika je dio toga. Ovdje je u pitanju SDP i postojanje jake opozicije u Hrvatskoj, a ne bilo koji pojedinac u hijerarhiji stranke. Da je SDP u uzletu, bilo bi manje kritika i kritičare se ne bi doživljavalo.


Mislite li da Bernardić uopće više ima većinu u Predsjedništvu?


– Teško mi je to procijeniti, ali budući ne daje odluke na glasovanje, možda i nema.


Ali povjerenje Zlatka Komadine i Rajka Ostojića još ima?


– Da na Ibleru danas stoluje lider, vaše pitanje bi glasilo imaju li Zlatko Komadina, Rajko Ostojić ili netko treći i dalje podršku predsjednika SDP-a.


Kvalitetni ljudi


Što će se dogoditi na konvenciji u ožujku?


– Mislim da se na predstojećoj konvenciji ništa neće dogoditi.



Bernardić je ipak natjerao Plenkovića da zatraži od Ramljaka ostavku u Agrokoru, možda ipak nije toliko neuspješan lider oporbe? – Nisam za jeftino politikantstvo na tako važnoj temi kao što je kriza u Agrokoru. Ostavka Ramljaka je bila neizbježna nakon teške kompromitacije vezane za eklatantni sukob interesa i angažman svoje bivše tvrtke kao savjetnika-podizvođača, dok je u njoj još bio prijavljen za iznose koji su u potpunom nesrazmjeru s dotadašnjim poslovnim prihodima te tvrtke.


Koje je onda rješenje za stranku koja je evidentno u krizi?


– SDP-u treba nova osoba na čelu stranke, novi lider koji će dobiti povjerenje bez obzira na struje i podjele, netko tko će vratiti SDP na vlast.


Zar vidite takvu osobu? Tko je to?


– Neću ja govoriti o imenima, ali sigurna sam da takva osoba postoji. SDP ima niz jakih i kvalitetnih ljudi, a možda postoji i neki samozatajni SDP-ov »Emmanuel Macron« za kojeg do danas nitko nije čuo, možda bi to bilo najbolje rješenje.


I dvije godine prije predsjedničkih izbora SDP već ima i dva kandidata za predsjednika: Tonino Picula jasno govori da je zainteresiran za Pantovčak, a jasno je da ambiciju ima i Zoran Milanović, bio unutar stranke ili izvan nje. Koga biste vi podržali?


– To je hipotetsko pitanje koje ima načelan odgovor: podržala bih kandidata za kojeg mislim da ima više šanse da postane predsjednik Hrvatske.


Ako stranka ne podrži Zorana Milanovića, on će sigurno biti nezavisni kandidat. U tom slučaju opet prijeti novi raskol.


– Mudro rukovodstvo trebalo bi podržati kandidata s najviše šansi za pobjedu. Tu bi mogli učiti od HDZ-a.  


Pa hoće li bivši Milanovićevi ministri i svi vi ostali kritičari sada poslati svoje primjedbe na novi program i afirmativno pridonijeti da on bude bolji i građanima razumljiviji?


– Ne znam zašto se stalno potenciraju nekakvi Milanovićevi ministri i slične podjele? Prijedlog programa je poslan u javnu raspravu i svi su pozvani sudjelovati i pridonijeti svojim prijedlozima. Drugo je pitanje tko će te prijedloge analizirati i prihvaćati ili odbacivati, i može li se jedan takav integralni dokument uopće mijenjati, nazovi amandmanima.