Pohvala zdravstvu

AKO NISTE ZNALI Zdravstveni sustav nam je među najboljima na svijetu – tako kaže ministar Kujundžić

P. N.

"Maksimalno potičemo zdravstvene ustanove da raspisuju specijalizacije, jer moguće da smo bolje planirali u godinama iza nas, sada ne bismo imali krize u pojedinim segmentima", rekao je u četvrtak u Hrvatskom saboru ministar zdravstva Milan Kujundžić



“Maksimalno potičemo zdravstvene ustanove da raspisuju specijalizacije, jer moguće da smo bolje planirali u godinama iza nas, sada ne bismo imali krize u pojedinim segmentima”, rekao je u četvrtak u Hrvatskom saboru ministar zdravstva Milan Kujundžić, apostrofirajući pritom pedijatriju i anesteziju, javlja N1.


Ipak, uvjeren je da će za “pet do sedam godina ta kriza biti iza nas”.


Ministar je to rekao na koncu rasprave o konačnom tekstu zakona o zdravstvenoj zaštiti, najavivši pritom da će svi podnijeti amandmani biti pozorno razmotreni, a tamo gdje se prepozna da je nešto dobro i korisno, predložit će da se to usvoji.




Saborska oporba žestoko je kritizirala Vladin prijedlog zakona tvrdeći kako se njime neće riješiti većina problema građana, manjak liječnika i dugačke liste čekanja.


Ministar Kujundžić oporbene ocjene naziva paušalnim, ocjenjujući da nam je zdravstveni sustav među najboljima na svijetu.


Predloženim zakonom želi se sačuvati kvalitetu i dostupnost hrvatskog zdravstvenog sustava, u njegovoj izradi vodili smo računa da bude sačuvano javno zdravstvo, bolje se definirao status domova zdravlja kojima je proširena djelatnost, nastojali smo sačuvati liječnike u Hrvatskoj, naglasio je Kujundžić, prenosi N1.


Uz pohvale HDZ-a i SDP-a, te kritike Mosta, Sabor je u četvrtak raspravio izmjene Zakona o lijekovima kojima bi se uspostavio novi sustav određivanja cijene lijekova na recept, na način da Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) utvrđuje najvišu dozvoljenu cijenu takvog lijeka, te izračunate cijene redovito objavljuje na svojim mrežnim stranicama.


Zavodu za zdravstveno osiguranje omogućilo bi se povoljnije ugovaranje cijena lijekova s nositeljima odobrenja za skupe inovativne lijekove, a time i uvrštavanje novih lijekova na listu lijekova Zavoda, koji bi postali dostupniji pacijentima.


Zdravstvenim ustanovama omogućila bi se, u slučaju potrebe, nabava i kupovina lijeka koji nije stavljen na listu lijekova Zavoda po definiranoj cijeni koja ne smije biti veća od najviše dozvoljene cijene lijeka izračunate od strane Agencije.


Ministar ističe kako predložene izmjene nisu u koliziji sa novim zakonom o javnoj nabavi i načelom ekonomski najpovoljnije ponude.


Ni u kojem slučaju, ovime otvaramo prostor kupovati lijekove po nižim cijenama nego ih sada kupujemo, odgovorio je ministar HDZ-ovu zastupniku Ivanu Ćeliću.


Za predloženi zakon Ines Strenja Linić (Most) kaže da je jedan u nizu zakona kojim se, uz izgovor usklađivanja, uvodi skup nedorečenih odredbi, da izmjene ukazuju na zadiranje u slobodu tržišnog natjecanja.


Predloženi model hvali pak Vlatko Kopić (HDZ) i uvjerava da se tako omogućuje nabava lijekova po jeftinijoj cijeni za neke zdravstvene ustanove. I SDP će podržati predložene izmjene jer su dobre za hrvatski zdravstveni sustav, kaže Siniša Varga, piše N1.