Bogat program

ADVENT U ZAGREBU Evo što vas ove godine čeka na najboljoj europskoj adventskoj destinaciji

Siniša Pavić

Kvalitetu bi trebao podići i novitet u ponudi, Advenat na Prekrižju realiziran u suradnji s Uredom Predsjednice RH Kolindom Grabar Kitarović



ZAGREB “Šećer dolazi na kraju…godine!”. Novi je to slogan Adventa u Zagrebu, već dvije godine za redom najbolje adventske destinacije u Europi.


Program ovogodišnjeg Adventa predstavljen je u hotelu Esplanada, a kako je najavila predsjednica Turističke zajednice Grada Zagreba Martina Bienenfeld, Zagreb će opet pokušati obraniti laskavu titulu.


Zagrebački Advent i ove će godina trajati 40 dana. Počinje 2. prosinca u 17 sati paljenjem svijeće na adventskom vijencu na Trgu bana Jelačića, u 18 sati se otvara Ledeni park, da bi se u 10 minuta do 20 sati upalile lampice na Zrinjevcu, tamo gdje je Advent prije koju godinu i krenuo. Istoga dana održat će se i veliki bal Crvenog križa Grada Zagreba u hotelu Westin, na kojem će nastupiti Zagrebačka filharmonija.




Zagreb Advent traje do 7. siječnja 2018. godine. U tih 40 dana Zagrepčane i njihove goste čeka bogat program s čak 2.500 učesnika.


O značaju Adventa u Zagrebu svjedoče i lanjske brojke, zabilježen porast od 34 posto u dolascima i 37 posto u noćenjima. Ove godine se očekuje i više. Zato će adventskih lokacija biti ovaj put manje. Analiza lanjskog Adventa pokazala je da ih je previše, pa je broj lokacija smanjen na sedam.



Sitne polemike bilo je tek oko informacije da Adventu nedostaje radne snage, jer malo tko žele raditi na zimi za nadnicu od 20 kuna po satu. Bienenfeld je kazala kako do nje nije došla ta informacija. Bandić je kazao da je do njega došla infromacija po kojoj se ne zna kud sa svima koji žele raditi. Odnosno, kako reče, radit će za onoliko koliko se s poslodavcem dogovore. Na novinarski upit misli li da je u redu raditi za 20 kuna, rekao je: “Ja bih im dao 50 kuna!” Tih 50 je do kraja pressice naraslo na 52 kune, taman da netko iz publike dometne – daj Bože da bude tako.



Primjerice, Fuliranje iz Tomićeve seli se na Strossmayerov trg.


– Ove godine prelazimo iz kvantitete u kvalitetu, to je suština – pojasno je, izrazito inspiriran, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.


Tu razinu kvalitete trebao bi podići i ponajveći novitet u ponudi, Advent na Prekrižju realiziran u suradnji s Uredom Predsjednice RH Kolindom Grabar Kitarović.


Odlučila je, naime, Predsjednica, otvoriti za posjetitelje dio kompleksa Ureda Prdsjednice. Zahvaljujući ZET-u voziti će s Kaptola do Vile Prekrižje direktna autobusna linija.


Posjet će biti moguć od 2. prosinca do 23. prosinca petkom i subotom od 16 do 20 sati. Jedino valja znati da će se prilikom ulaska obavaljati sigurnosne provjere.   


Foto: N. REBERŠAK


Foto: N. REBERŠAK



Biranim riječima o Adventu u Zagrebu govorio je i direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić.


Razlozi uspjeha, ne dvoji Staničić, leže u u sinergiji javnog i privatnog sektora. A ako nekom ni nakon svega nije bilo jasno što to Zagreb Advent jest, objasnio je Bandić: “Nije tu ništa slučajno, godine truda, rada, kreativnosti, sinergije stoje iza svega”


– Biti bolji od europskih prijestolnica, poput Rima, Pariza, Berlina, Beča, Budimpešte, Praga graniči sa znanstvenom fantastikom. Učili smo od njih, a na kraju smo ih pobijedili. Ljestvica se stalno diže. Zamislite da Dinamo ili Hajduk, pobijede Real ili Bracelonu dvaput za redom. To je suština. To je znanstvena fantastika – poručio je Bandić.


Čelnica zagrebačkog turizma veli kako će Zagreb Advent pokušati opet biti najbolji u Europi.


Gradonačelnik poručuje: “Dvaput je dvaput, a treći put i Bog pomaže”.