Nabava Baraka

A što sad? Amerikanci nisu samo slali mailove, osobno su došli u MORH i na Pantovčak

P. N.

Foto Pixsell

Foto Pixsell

Na sastanku su Amerikanci detaljno i precizno objasnili non-paper i nagovijestili da od kupovine izraelskih vojnih zrakoplova F-16 neće biti ništa



RIJEKA Palo je i zadnje opravdanje ministra obrane Damira Krstičevića, ali i ostatka državnog vrha na Markovom trgu i Pantovčaku da nisu znali za američka upozorenja, piše Telegram. Drago Hedl objavio je da je 25. siječnja prošle godine u Glavnom stožeru Hrvatske vojske održan sastanak s američkom stranom na kojoj je zatraženo podrobno tumačenje non-papera, kao i to tko ga je konkretno sastavio.


Na sastanku su Amerikanci detaljno i precizno objasnili non-paper i nagovijestili da od kupovine izraelskih vojnih zrakoplova F-16 neće biti ništa.


Konsternacija u MORH-u


U MORH-u je naime nastala konsternacija kad je taj dokument stigao tjedan dana ranije, 18. siječnja iz Veleposlanstva SAD-a elektronskom poštom, na adresu pomoćnika ministra obrane Petra Mihatova. Spomenuti mail objavio je Index.




Telegram ovo drži nepobitnim dokazom da je Krstičevi najkasnije 25. siječnja 2018. morao znati za postojanje non-papera kojim je američka strana jasno upozorila Hrvatsku na nepremostive probleme oko isporuke Hrvatskoj izraelskih modificiranih, borbenih zrakoplova F-16.


Činjenica je, piše Hedl, da je načelnik Glavnog stožera, general Mirko Šundov, o tome bio izravno obaviješten, isključuje svaku mogućnost da to nije znao i ministar Krstičević. To je apsolutno nemoguće, jer radilo se o iznimno važnoj informaciji, koja je stigla puno prije nego što će Vlada, na preporuku Ministarstva obrane, prihvatiti izraelsku ponudu, piše Drago Hedl.


Odgovor čekali dva dana


Odgovor na pitanja o sastanku s američkom stranom Telegram je čekao dva dana, a iz MORH-a su ga dan prije nego li njima poslali Jutarnjem listu. U obje redakcije stigao je identičan odgovor:


„Sastanci sa strateškim partnerom Republike Hrvatske Sjedinjenim Američkim Državama održavaju se redovito u sklopu bilateralne obrambene suradnje. Također, kao što je već komunicirano ističemo da je tijekom postupka bilo puno međusobne komunikacije i niz sastanaka sa strateškim partnerima. Naravno da je na tim sastancima između ostaloga aktualizirana i tema izdavanja TPT kao značajnog dokumenta.


Zbog odgovornosti prema ovako značajnom projektu odradili smo niz dodatnih konzultacija i s američkom i izraelskom stranom. Nakon evaluacije i validacije i na temelju službenih dokumenata ponuda države Izrael je odabrana kao pravovaljana i najkvalitetnija. Odabir bilo koje druge ponude, a ne one pravovaljane koja je procijenjena kao najkvalitetnija bilo bi u tome trenutku suprotno interesima RH. Država Izrael je kao odabrani ponuditelj priložila je i službeno pred odobrenje zemlje proizvođača, (istovjetno onome koje je priložila i Grčka) te se obvezala ishoditi i konačno odobrenje za transfer tehnologije prije potpisa ugovora.


Ne demantiraju sastanak


Kao što vam je poznato, Izrael nas je službeno izvijestio da suprotno preuzetoj odgovornosti nažalost, ne može ishoditi odgovarajuće odobrenje Sjedinjenih Američkih Država za isporuku izraelskih aviona F-16 Barak Republici Hrvatskoj. Predstavnici Izraela su u Zagrebu jasno napomenuli da za ne postoji odgovornost hrvatske strane. Zbog toga je i Hrvatska poništila odluku o odabiru države Izrael kao najkvalitetnijeg ponuđača. Zaključno ističemo kako je ovaj proces za MORH završen”, stoji u odgovoru MORH-a.


U odgovoru MORH-a ni jednom se riječju ne demantira da je u Glavnom stožeru održan sastanak oko non-papera. Odgovara se uopćeno, kao u slučaju e-poruka koje je objavio Index. Tada su iz MORH-a spominjali brojne mailove koji im stižu, a na Telegramov upit recikliraju isti odgovor, pa spominju sastanke s američkom stranom koji se redovito održavaju i tvrde kako je ”bilo puno međusobne komunikacije i niz sastanaka sa strateškim partnerima”.


No, odgovor ne demantira da je održan sastanak, nakon kojeg je, ako već ne iz maila, Krstičević morao znati za non-paper, za koji se dugo govorilo da uopće ne postoji i da ga nitko iz državnog vrha nije vidio, piše Telegram.


Prema informacijama Telegrama američki vojni ataše osobno je u Ured predsjednice krajem siječnja 2018. donio non-paper, isti dokument koji je poslan MORH-u. Iz Ureda predsjdnice zasad ovo nisu komentirali.