Pet remorkera doteglilo havarirani brod

41 SAT NA MORU Putnički trajekt Aurelia pristao u splitsku luku

Hina

Foto Ivo Cagalj/PIXSELL

Foto Ivo Cagalj/PIXSELL

Svih tristotine putnika i članova posade dobro su, a u izjavama medijima uglavnom su govorili kako na brodu ni u jednom trenutku nitko nije bio ugrožen. Imali su hranu i napitke te im ništa nije nedostajalo, a na oštećenom brodu bilo je struje cijelo vrijeme



SPLIT U splitsku Gradsku luku u petak rano popodne uplovio je havarirani talijanski trajekt Aurelia uz pratnju pet remorkera, koji su mu pomagali u tegljenju do veza broj 19, na brodu je i 250 putnika i 92 člana, nitko nije ozlijeđen i iskrcavaju se.


U Gradskoj luci kod carinskog Gata putnike i posadu je dočekalo mnoštvo novinara i njihovih najbližih.


Svih tristotine putnika i članova posade dobro su, a u izjavama medijima uglavnom su govorili kako na brodu ni u jednom trenutku nitko nije bio ugrožen. Imali su hranu i napitke te im ništa nije nedostajalo, a na oštećenom brodu bilo je struje cijelo vrijeme.




Najveća neugodnost je produženi boravak na moru, oko 41 sat, po nepovoljnim vremenskim uvjetima. U teretnom prostoru broda bila su i 2 autobusa, 51 osobno vozilo i 7 kamiona.


Brod ‘Aurelia’ dužine 148 metara, koji redovito plovi između Ancone i Splita pod zastavom Cipra, je u srijedu oko 20,30 sati isplovila iz luke Ancona, a u Split su trebali stići u četvrtak ujutro u 7 sati. No, 10-ak milja od Kornata otkazali su motori. Zbog jakog juga i valova većih od pet metara brod je doplutao na devet nautičkih milja južno od otoka Žirja.


Dojava o pregrijavanju jednog pogonskog postrojenja u brodu stigla je u Nacionalnu središnjicu MRCC Rijeka u četvrtak oko 4,30 sati od strane zapovjednika ro-ro putničkoga broda ‘Aurelia’. Nastaljena je kontinuirana komunikacija s havariranim brodom, priopćili su jučer iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.


Trajekt Aurelia dotegljen u Split / Foto Ivo Čagalj / PIXSELL


Trajekt Aurelia dotegljen u Split / Foto Ivo Čagalj / PIXSELL



Nedugo nakon dojave havarije, u blizini broda ‘Aurelija neko je vrijeme plovio putnički brod ‘Maira’, koji pripada istoj kompaniji, kako bi bio raspoloživ u slučaju potrebe za asistencijom, no nije bilo potrebno s obzirom da je predstavnik brodara u Hrvatskoj, tvrtka MSC Krstarenje d.o.o., poduzela sve potrebne radnje kako bi se osiguralo tegljenje broda u Splitsku luku, u skladu s propisima o spašavanju imovine na moru i u koordinaciji sa MRCC Rijeka te uz nadzor nadležnih lučkih kapetanija, naveli su iz Ministarstva.


U koordinaciji s Lučkom kapetanijom Zadar i zadarskom Lučkom upravom, predstavnik Brodara angažirao je tegljač ‘Pollux’ iz sastava tvrtke Jadranski pomorski servis d.d., koji je jučer oko 15 sati doplovio do havarirane ‘Aurelije’ i to nakon što je otkazan prethodni angažman dva tegljača tvrtke Brodospas d.d., koji zbog vremenskih uvjeta nisu mogli isploviti prema otvorenom moru.


Tegljač ‘Pollux’ sigurno je privezao putnički brod ‘Aurelia’, a nakon svih sigurnosnih provjera tegljenje broda prema luci Split započelo u 16,30 sati i trajalo je satima, da bi danas oko 13,30 sati pristali u splitsku Gradsku luku.


Tijekom havarije nije došlo do onečišćenja mora, nije bilo ni ozlijeđenih osoba, stoga nije bilo potrebe angažirati spasilačku akciju prema osobama na brodu, naveli su jučer iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.