Analiza

Zašto hotelijeri neujednačeno dižu cijene? Soba u Dalmaciji 50% skuplja nego na Kvarneru

Andrea Bralić

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Prosječna iskorištenost smještaja u hotelima iznosi 68 posto. U ožujku i svibnju zabilježen je najveći porast u odnosu na 2017. U Istri iskorištenost pala u lipnju i srpnju, hoteli na Kvarneru podbacili u srpnju



RIJEKA Ulaskom u prosinac, od kojeg se očekuju značajni turistički rezultati, Hrvatska zaključuje još jednu rekordnu turističku godinu u kojoj je u dosadašnjem dijelu ostvareno 19.342.010 dolazaka i 105.187.255 noćenja što čini porast od 6,4 posto u dolascima i 4 posto u noćenjima u odnosu na lani. Odličan je bio i studeni u kojem je ostvareno čak 17 posto dolazaka više nego u istom mjesecu lani ili više od 363 tisuće dolazaka. Ono što mnoge najviše zanima su financijski rezultati, a prihodi od turizma ove bi se godine mogli približiti 12 milijardi eura, što je oko milijardu više nego u rekordnoj 2017.


Godina je imala uspona i padova, puno više neizvjesnosti nego lanjska što su na kraju pokazali i rezultati projekta Benchmarking hrvatskog hotelijerstva koji provodi Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu pod vodstvom prof. dr. sc. Zdenka Cerovića i prof. dr. sc. Sandre Janković, a uz potporu Hrvatske gospodarske komore i Hrvatske turističke zajednice, a koje je na Kongresu hotelijera u organizaciji Udruge Poslodavaca u Hotelijerstvu Hrvatske predstavila dekanica Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu prof. dr sc. Dora Smolčić Jurdana.


Sve više noćenja


Rezultati analize na uzorku od 100 hotela prikazuju da hrvatsko hotelijerstvo bilježi konstantno povećanje broja dolazaka i noćenja posljednjih godina. Prosječna iskorištenost smještajnih kapaciteta u hotelima za prvih devet mjeseci u 2018. godini iznosi 68 posto. U ožujku i svibnju zabilježen je najveći porast u odnosu na 2017. U Istri je vidljiv pad iskorištenosti u lipnju i srpnju, hoteli na Kvarneru podbacuju u srpnju, dok hoteli u kontinentalnoj Hrvatskoj ostvaruju rast. Ovi fizički podaci predstavljaju samo jedan segment poslovanja, no mnogo je značajniji utjecaj na financijske rezultate hotela. Hoteli uključeni u analizu u prvih devet mjeseci ostvarili su prosječnu cijenu sobe od 101 eura. U Dalmaciji je prosječna cijena sobe bila 129 eura, u Istri 100 eura, na Kvarneru 86 eura, a u hotelima kontinentalnog dijela zemlje 79 eura.




Gledajući mjesečne rezultate, bilježi se konstantan rast cijena u odnosu na prošlu godinu, osim u veljači gdje je cijena bila niža nego u 2017. godini. Hoteli s pet zvjezdica u prosjeku imaju cijenu od 199 eura, hoteli s četiri zvjezdice 94 eura, dok je prosječna cijena sobe u hotelima s tri zvjezdice 73 eura. Najveći porast cijene u odnosu na prethodnu godinu imali su hoteli s pet zvjezdica.


Prihod smještaja po raspoloživoj sobi također bilježi rast u odnosu na 2017. godinu te iznosi prosječno 78 eura. Hoteli na kontinentu ostvarili su najveći porast u siječnju, u Istri i Kvarneru u svibnju te u Dalmaciji u rujnu, dakle u pred i posezonskom razdoblju. Gledajući ne samo prihode smještaja, nego i ostalih odjeljenja poput hrane i pića, wellnessa, kongresa i slično, potrošnja gostiju se povećava u odnosu na prethodnu godinu i u prosjeku prihod po raspoloživoj sobi iznosi 115 eura što je svakako dobar pokazatelj. Hoteli na Kvarneru imaju prosječno ukupan prihod od 95 eura po raspoloživoj sobi, a u Istri 126 eura.


Porasli prihodi


Može se zaključiti da iako je u nekim segmentima zabilježen pad iskorištenosti kapaciteta hotela, uslijed rasta cijena soba hoteli su ostvarili veće prihode smještaja i ukupne prihode po raspoloživoj sobi, što je ključan pokazatelj uspješnosti poslovanja hotelijera.


U okviru Projekta Benchmarking hrvatskog hotelijerstva Fakultet surađuje s preko 200 poslovnih subjekata: 112 hotela, 32 kampa, 34 marine, 17 hostela te četiri lječilišta i osam specijalnih bolnica. Svi prikupljeni podaci o poslovanju su zaštićeni i ostaju tajni, iskazuju se samo prosječni pokazatelji za uzorak koji sadrži minimalno tri hotela, kampa, marine, hostela ili lječilišta.


Osim individualnih izvještaja o vlastitom poslovanju i prosjeku odabranih konkurenata koji se šalju mjesečno svakom poslovnom subjektu, u okviru ovog projekta Fakultet izdaje mjesečne izvještaje s prosjekom ključnih pokazatelja upravljanja prihodima za svaku pojedinu skupinu poslovnih subjekata.