Istraživanje sindikata

ŽIVOT NA RUBU Čak polovica radnika nema novca za podmirivanje osnovnih potreba

Gabrijela Galić

Reuters

Reuters

»Kada 85 posto stanovništva kaže da je vrijeme za prepravljanje pravila globalne ekonomije kako bi se promicao rast i dijelio napredak, onda lideri G20 trebaju imati povjerenje za akcije znajući da imaju potporu birača«, ustvrdila je Sharan Burrow, glavna tajnica ITUC-a



Da globalizacija pogađa svjetsko stanovništvo, nije ništa novo. No, svako novo istraživanje na površinu iznese sve pesimističniji pogled radnika na svijet oko sebe.


Tako 80 posto stanovništva, prema najnovijem istraživanju Međunarodne konfederacije sindikata (ITUC), smatra kako ekonomski sustav rađe ide na ruku imućnijih nego da je pravičan prema svima. Tri od četiri ispitanika (74 posto) zabrinuta su zbog porasta nejednakosti između jedan posto najbogatijih i ostatka stanovništva.


Čak 80 posto stanovništva smatra da njihova nacionalna minimalna plaća nije dovoljno visoka za pristojan život. Jednak postotak stanovništva navodi kako njihov dohodak pada ili stagnira, a čak 49 posto ispitanika nema dovoljno novca za osnovne potrebe ili ih jedva pokriva. Gotovo četiri od deset ispitanika, odnosno njih 38 posto, u posljednje dvije godine su osjetile što znači biti nezaposlen ili su se suočili sa smanjenjem radne satnice.

Gledajući u budućnost čak 73 posto stanovništva brine mogućnost gubitka posla, dok je 66 posto stanovništva zabrinuto klimatskim promjenama.




»Kada 85 posto stanovništva kaže da je vrijeme za prepravljanje pravila globalne ekonomije kako bi se promicao rast i dijelio napredak, onda lideri G20 trebaju imati povjerenje za akcije znajući da imaju potporu birača«, ustvrdila je Sharan Burrow, glavna tajnica ITUC-a ocjenjujući kako je previše vlada ugrozilo prosperitet ljudi zbog korporativne pohlepe građene na niskim plaćama i nesigurnom radu. Ističe ona kako su pravila globalne ekonomije iskrivljena pa je interese najbogatijih, a njih je jedan posto, stavljen ispred interesa radnika. Ta neravnoteža u konačnici je dovela i nepovjerenja u vlade. ITUC je, naime, istraživanje priredio za tematsku raspravu o tržištu rada provedenu na susretu G20 u Berlinu ovih dana. Njime je obuhvaćeno 15 zemalja koje predstavljaju 53 posto svjetske populacije.


Istraživanje ITUC-a pokazuje snažnu potporu vladama za poduzimanje konkretnih akcija. Naime, po 71 posto ispitanika navodi da bi vlade trebale raditi na povećanju plaća radnika, kao i usvajanju novih pravila za multinacionalne kompanije kako bi se stalo na kraj zlostavljanju radnika kroz njihove opskrbne lance.


Osim toga 77 posto ispitanika navodi kako bi vlade trebale učiniti više kako bi osigurale da kompanije plaćaju pravi udio poreza. ITUC ističe kako je cijelom svijetu potreban rast plaća kako bi se preokrenula desetljeća »krađa« na plaćama i stvorio rast. Odbacivanje takve politike ne samo da poriče socijalnu pravdu, već kako navodi ITUC rastući očaj ugrožava mir, demokraciju i sigurnost.