Nastavak ulaganja

Valamar Riviera i AZ mirovinski fondovi dokapitalizirat će Imperial Rivieru sa 426 milijuna kuna

Hina

Foto Ivica Tomić

Foto Ivica Tomić



ZAGREB Najveća domaća hotelska grupacija Valamar Riviera i AZ mirovinski fondovi namjeravaju s nešto više od 426 milijuna kuna sudjelovati u povećanju temeljnog kapitala tvrtke Imperial Riviera, a s ciljem stvaranja snažnije platforme za nastavak ulaganja u akvizicije, turističke projekte u regiji i širenje poslovanja, izvijestili su u četvrtak iz Valamara.


Naime, Uprava Imperial Riviere je za 29. listopada sazvala glavnu skupštinu, za koju je predložila i povećanje temeljnog kapitala te tvrtke u vrijednosti od 426 milijuna kuna, ili oko 57 milijuna eura.


Iz Valamara su, pak, objavili da s tim iznosom namjeravaju sudjelovati u dokapitalizaciji rapske hotelske kuće, a u tom će sudjelovati zajedno s nekoliko obveznih i dobrovoljnih AZ mirovinskih fondova.




“Najavljeno povećanje temeljnog kapitala Imperial Riviere početak je realizacije petogodišnjeg poslovnog plana koji predviđa 200 milijuna eura vrijednosti novih ulaganja u podizanje kvalitete portfelja te rast kroz akvizicije i širenje na atraktivne turističke destinacije u Hrvatskoj i regiji, čime Imperial Riviera namjerava postati jedna od pet vodećih turističkih kompanija u Hrvatskoj”, navodi se u priopćenju.


Također se ističe da su u posljednje tri godine Valamar Riviera i AZ mirovinski fondovi investirali više od milijardu kuna u hrvatski turizam kroz akvizicije rapskog Imperiala i Hotela Makarska te kroz kontinuirana ulaganja u razvoj njihovih turističkih portfelja.


Imperial Riviera je naziv kompanije koja je nastala krajem lipnja ove godine, nakon što su Hoteli Makarska pripojeni rapskoj hotelskoj kompaniji Imperial, a integrirane su u grupaciju Valamar Riviera, koji je zajedno s AZ fondom od države kupila većinske pakete dionica rapske i makarske hotelske kuće.


Prema danas objavljenom pozivu za glavnu skupštinu Imperial Riviere, povećanje temeljnog kapitala provelo bi se izdavanjem novih dionica ulozima u novcu, uz djelomično isključenje prava prvenstva postojećih dioničara.


Tako bi se temeljni kapital Imperial Riviere povećao za 426 milijuna kuna, sa 400,58 milijuna kuna, na 826,66 milijuna kuna. To bi se povećanje provelo izdavanjem 488.012 novih redovnih dionica, koje glase na ime, bez nominalnog iznosa.


Uz to, dioničari na skupštini trebaju dati i suglasnost na sklapanje ugovora u odnosu na upravljanje hotelsko-turističkim objektima i sadržajima između Imperial Riviere i Valamar Riviere.


Predsjednik Uprave Valamar Riviere Željko Kukurin u priopćenju ističe da je povećanje kapitala te organizacija zajedničkog poduzeća za upravljanje i ulaganje u turističku imovinu u regiji logičan nastavak uspješne suradnje AZ mirovinskog fonda i Valamara.


“Vjerujemo u potencijal rasta hrvatskog turizma i dugoročnu održivost hotelijerstva koje ulaže u djelatnike, destinacije i kvalitetni turizam te sam uvjeren da je partnerstvo s AZ mirovinskim fondovima idealan model ulaganja i razvoja hrvatskog turizma”, rekao Kukurin.


I Kristijan Buk, predsjednik Uprave Allianz ZB društva za upravljanje obveznim i dobrovoljnim mirovinskim fondovima, ističe da je nastavak ulaganja u taj zajednički projekt slijed investicijske strategije AZ mirovinskih fondova po kojoj ulažu hrvatski turizam jer smatraju da su takva ulaganja usklađena s dugoročnim investicijskim potencijalom članova njihovih fondova za koje takva ulaganja predstavljaju mogućnost ostvarenja optimalnih prinosa.