Ne žele vlasništvo, samo poslovnu suradnju

Štern dovodi Eurofighter u “3. maj”: u Rijeci će se graditi i zrakoplovi?

Orjana Antešić

Bivši ministar u tajnosti je posjetio riječko brodogradilište s predstavnicima multinacionalne tvrtke koja proizvodi jedan od najnaprednijih višenamjenskih lovaca na svijetu



Biznismen, bivši ministar gospodarstva i predsjednik Nadzornog odbora Ine Davor Štern jučer je, u tajnosti, zajedno sa grupom njemačkih poslovnih ljudi posjetio »3. maj« gdje su se sastali s članovima Uprave ovog brodogradilišta. Vijest o ovoj delegaciji ipak nije prošla nezamijećeno među trećemajcima.


Iz dobro upućenih izvora doznajemo da se radi o predstavnicima multinacionalne tvrtke Eurofighter koja koordinira projektiranje, proizvodnju i razvoj borbenog zrakoplova Eurofighter Typhoon. Ovaj konzorcij čine glavne zrakoplovne tvrtke četiri Eurofighter partnerske zemlje – Njemačka, Velika Britanija, Italija i Španjolska. Sam Štern u razgovoru za Novi list nije želio otkriti o kojoj se kompaniji radi, osim da je u pitanju velika grupacija iz Njemačke s kojima je nedavno, kao njihov savjetnik u Hrvatskoj, stupio u kontakt.

– Željeli smo vidjeti tehnološke mogućnosti riječkog brodogradilišta, a u cilju moguće industrijske kooperacije. Ovo je prvi, rekao bih pionirski posjet ove grupe »3. maju«, zainteresirani su i za druge vidove i segmente suradnje s hrvatskim gospodarstvom. Definitvno je da riječko brodogradilište posjeduje potencijale, kako u metalurškoj obradi, tako i u projektantskom segmentu i inženjerskom kadru. Ne bih htio podgrijavati nerealna očekivanja jer ova grupacija nije zainteresirana za vlasničko preuzimanje »3. maja« već samo za moguće vidove buduće suradnje o čemu još trebaju donijeti odluke i vidjeti hoće li se nastaviti ove načelne razgovore s riječkim brodogradilištem, kazao je Štern nakon jučerašnjeg posjeta »3. maju«. Prema njegovim riječima, o ovoj incijativi zasad još nije upoznato resorno Ministarstvo gospodarstva s čijim će vodećim ljudima razgovarati ukoliko interes za poslovnim angažmanom »3. maja« dobije konkretnije obrise.


 Ujedno, Štern je negirao bilo kakvu povezanost ovog posjeta s investicijskim fondovima predvođenim Borislavom Škegrom, a koji se pojavljuju kao posljednji u nizu deklarativno zainteresiranih za preuzimanje riječkog brodogradilišta, skupa u paketu s Brodotrogirom.  




Konzorcij Eurofighter osnovan je 1986. godine sa sjedištem u Münchenu. Riječ je o najvećem europskom zajedničkom industrijskom programu koji je dao poticaj za nove tehnologije i zapošljavanja u europskoj zrakoplovnoj industriji i njezinu neovisnost o SAD-u. 


Eurofighter Typhoon je napredna, visoka tehnologija borbenih zrakoplova i jedan od od najnaprednijih višenamjenskih lovaca u svijetu. Jedan od glavnih klijenata NATO-ova je agencija NETMA,  putem koje se i nadgleda nabavka Eurofighter Typhoon-a i njegovih povezanih oružnih sustava u pojedinim zračnim snagama. Partneri konzorcija po istom su principu i za istu svrhu osnovali i Eurojet Turbo  za istraživanje, proizvodnju, razvoj i prodaju EJ200 potisnih motora  za nove borbene zrakoplove, kao i Euroradar za dizajn i razvoj naprednih radarskih sustava. Ukupan broj zaposlenih na programu Eurofighter Typhoon procjenjuje se na više od 100 tisuća u četiristotinjak tvrtki diljem Europe. 


Iz Uprave »3. maja« jučer je bilo nemoguće dobiti bilo kakav komentar ovog posjeta i gdje to oni  iz ovih prvih »opipavanja« eventualno vide šansu za mogući ulazak u segmente velike Eurofighter industrije. Podsjetimo kako je načelni interes za riječko brodogradilište prije tri godine iskazala još jedna svjetski poznata  kompanija u proizvodnji oružanih sustava. U pitanju je bio američki  »Northrop Grumman«, koji je ujedno i jedan od vodećih proizvođača bojnih brodova. Premda su kontakti trećemajaca s ovim  Amerikancima datirali još od ranije, do konkretnije realizacije suradnje nije došlo.