Unatoč najavama

ŠTETA ZA HRVATSKU Umjesto u Zadar, Alibaba »e-pećinu« preselio u Belgiju

Siniša Klarica / Zadarski list

Foto Reuters

Foto Reuters

Dok je zadarska Gospodarska zona Crno još uvijek neuredna ledina, dotle u Liegeu grade 380.000 m2 skladišta, veličine 50 nogometnih igrališta



ZADAR Unatoč najavama najveći internetski trgovac Alibaba ipak ne dolazi u Zadar. Glavni europski manager Alibabe Terry von Bibra potvrdio je da je kineski e-trgovački div za svoje vodeće europsko središte odabrao belgijski Liege. Vijest je u medijima potvrdio i gradonačelnik Liegea, Willy Demeyer, dodajući kako očekuje na tisuće novih radnih mjesta.


Liege je, uz Hong Kong, Dubai, Kuala Lumpur i Moskvu, određen kao novo središte globalne mreže Cainiao, imače logističke podružnice Alibabe.Dolazak kineske tvrtke uz velike fanfare najavio je i belgijski premijer Charles Michel. Međutim, Nizozemska je nedugo nakon toga predložila da se mogu iskoristiti prednosti tog poteza pa se očekuje proširenje logističkih središta ove tvrtke na Maastricht i Weert. Posljedica je to dugotrajnog lobiranja u kojem su sudjelovali najviši belgijski dužnosnici i nizozemska kraljevska kuća.

Stigao prvi let iz Kine


Prvi letovi iz Kine već su prispjeli u Belgiju, iako Alibaba još uvijek nije izgradio velika skladišta. Plan je sagraditi 380.000 metara četvornih skladišta veličine 50 nogometnih igrališta, u blizini zračne luke u Liegeu. O kakvom se poslu radi svjedoči podatak da je samo jedan dan kineskog Festivala Samaca ove godine uprihodio Alibabi 27 milijardi eura. Neki od naloga za prodaju odmah su poletjeli do novog europskog čvora.  Istina, nije bilo niti za očekivati da Alibaba, u investicijskom rašomonu koji vlada u Hrvatskoj, svoje logističko sjedište smjesti na neurednu zadarsku ledinu kraj Crnog.


Dok su Srbi za nedavna posjeta Kini potpisali unosan ugovor s Huaweijem, istovremeno je hrvatska delegacija izgledala kao turistička grupa na studijskom putovanju. Nije objavljen niti jedan sklopljeni posao. Čak ni oni koje je najavljivala arapska TV kuća AL Jazeera. Jedan od najvećih zagovornika dolaska Alibabe u Zadar, David Lekaj, rekao je kako ovakva odluka uprave Alibabe nije iznenađenje za njega.




Foto Reuters


Foto Reuters



– Naša pozicija je bila znatno teža, s obzirom na to da hrvatska Vlada nije bila uključena u proces lobiranja. Razgovarao sam još prije godinu dana s najbližim suradnicima premijera Plenkovića i osim deklarativne podrške nije bilo daljnjih koraka, a takvu investiciju je teško privući bez uključivanja samog vrha Vlade. S druge strane, Belgija je aktivno lobirala do te mjere da se uključio i sam belgijski kralj Filip. U svakom slučaju šteta je to za Zadar, ali i za cijelu Hrvatsku, no nadam se da ćemo barem izvući pouku iz ovog primjera koji jasno pokazuje razliku između kod nas standardiziranog reaktivnog pristupa »čekati investitore da se pojave« i proaktivnog pristupa kada se ciljano ide prema investitorima i snažno lobira za investicije koje donose kreativne industrije i dobro plaćena radna mjesta.


Nama kao maloj državi trebaju četiri ili pet takvih većih investicija i riješili bismo problem odljeva stanovništva, kao što su uspjeli i Irci. Ključni preduvjet je suradnja javnog i privatnog sektora jer takve inicijative uglavnom dolaze iz privatnog sektora, dakle odozdo prema gore, ističe Lekaj dodajući kako se država uglavnom bavi procesima, a privatni sektor projektima.


Proaktivni pristup


Lekaj je kao osnivač Euroazijskog poslovnog koncepta, 2014. godine na jednom neformalnom ručku s bivšim predsjednikom Stipom Mesićem u Zagrebu prezentirao koncept suradnje s Kinom. Već nakon nekoliko dana je uslijedio poziv za posjet NR Kini na najvišoj razini uz predsjednički protokol i osiguranje.



– U sjedištu Alibabe održao sam prezentaciju zadarskih infrastrukturnih potencijala. Na toj prezentaciji bio je, uz članove uprave Alibabe, nazočan i izvršni dopredsjednik moćnog koncerna i to je zapravo početak priče o hrvatsko-kineskoj suradnji glede eventualnog angažmana ove najveće e-trgovine u Hrvatskoj, odnosno na zadarskom području. Ja, kao Zadranin, naravno, zagovaram i zalažem se kroz kontakte s kineskim sugovornicima da se to jednom dogodi upravo u našem gradu. Međutim, za realizaciju jedne takve investicije kao što je otvaranje Alibabina centra u bilo kojoj europskoj destinaciji, nužan je proaktivni angažman Vlade, bez čega se ne možemo nadati ostvarenju tako velikog poslovnog pothvata, kaže Lekaj dodajući kako je, za razliku od države, lokalna zadarska razina na čelu s Kalmetom odlično odradila svoj dio posla.


Koliko je to bio odličan posao posvjedočit će budućnost jer Lekaj naglašava kako ne odustaje od dovođenja Alibabe u Zadar.