Pad od 7,6 posto

Promet industrije niži nego prije godinu dana

Hina

Promatrano prema glavnim industrijskim grupacijama, na godišnjoj je razini najviše, za 32,6 posto, pala prodaja energije, a slijede kapitalni proizvodi s padom prometa za 17,4 posto



ZAGREB – Ukupni desezonirani promet hrvatske industrije u ožujku ove godine pao je u odnosu na promet iz veljače za 1,3 posto, dok je u odnosu na ožujak lani, po kalendarski prilagođenim podacima, promet smanjen za 7,6 posto, objavio je Državni zavod za statistiku (DZS).


Podaci na godišnjoj razini pokazuju da je pad u ožujku bio snažniji nego u veljači kada je promet industrije pao za 4,4 posto u odnosu na veljaču prošle godine. Kako je u siječnju u odnosu na prošlogodišnji siječanj zabilježen rast od 3,5 posto, kumulativni podaci za prvo tromjesečje pokazuju da je promet industrije smanjen za 3,4 posto u odnosu na razdoblje siječanj-ožujak prošle godine.


Prvi podaci DZS-a o prometu industrije prema tržištima, pokazuju da je na pad u ožujku u odnosu na isti mjesec prethodne godine utjecao pad prodaje na domaćem tržištu od 5,5 posto te pad od 1,1 posto na stranim tržištima.




Promatrano prema glavnim industrijskim grupacijama, na godišnjoj je razini najviše, za 32,6 posto, pala prodaja energije, a slijede kapitalni proizvodi s padom prometa za 17,4 posto. Pad prodaje na godišnjoj razini bilježi se i kod netrajnih proizvoda za široku potrošnju, i to za 8,7 posto, dok je promet trajnih proizvoda za široku potrošnju povećan za 16 posto, a intermedijarnih proizvoda za 6,1 posto.


Na mjesečnoj razini, u ožujku u odnosu na veljaču, ukupan promet energijom smanjen je za 18,5 posto, a promet netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 1,1 posto.Ukupna prodaja kapitalnih proizvoda istovremeno bilježi rast od 1 posto, trajnih proizvoda za široku potrošnju za 9 posto te intermedijarnih proizvoda za 1,1 posto.

Kako objašnjavaju iz DZS-a, kratkoročni poslovni pokazatelji industrije, odnosno indeks industrijske proizvodnje i indeks prometa industrije, mogu se koristiti kao pokazatelji razvoja tržišta industrijskih proizvoda i usluga proizvedenih unutar industrije. Ovim su izvješćem obuhvaćena sva poduzeća i njihovi dijelovi koji imaju 20 i više zaposlenih, i to u djelatnostima koja spadaju u statistička područja rudarstvo i vađenje te prerađivačka industrija.