Auto-industrija

Posustala prodaja novih automobila u Europi: I hrvatskim auto-kućama prodaja ide slabije nego prije

Hina

snimio Sergej Drechsler

snimio Sergej Drechsler

Hrvatska je u prvoj polovini godine zabilježila 23,6 posto više registriranih novih automobila nego u istom lanjskom razdoblju – ukupno 31.790.



BRUXELLES – Potražnja za novim automobilima u Europi osjetno je usporila u lipnju, zakočena padom na dva najveća tržišta, a slabiji je rast zabilježen i u Hrvatskoj, izvijestilo je u petak Europsko udruženje proizvođača automobila (ACEA).


U lipnju je u 27 zemalja Europske unije, uz izuzetak Malte za koju nisu bili dostupni podaci, registrirano ukupno oko 1,5 milijuna novih automobila, što je 2,1 posto više nego u istom razdoblju prethodne godine.


U svibnju prodaja je uvećana 7,6 posto, pokazuju podaci ACEA-e.




Znatno slabiji rast rezultat je pada prodaje na dva najveća tržišta, njemačkom i britanskom. Tako je u Njemačkoj u lipnju prodano 4,8 posto manje novih automobila nego u istom lanjskom mjesecu. U Britaniji prodaja je smanjena 3,5 posto.


Među vodećim je tržištima najveći skok u lipnju zabilježila Italija za 12,9 posto, preotevši vodeću poziciju Španjolskoj koja se našla na drugom mjestu sa stopom rasta prodaje od 6,5.


U Francuskoj prodaja je uvećana skromnih 1,6 posto.


U ACEA-i izdvajaju snažan doprinos skupine ‘novih’ zemalja EU ukupnom rezultatu, navodeći da je u »EU12« prodaja na godišnjoj razini poskočila 12,0 posto.


Hrvatska je također u lipnju zabilježila osjetno skromniji rast broja registriranih novih automobila, za 8,8 posto, u odnosu na svibanjski skok prodaje za 34,1 posto, najsnažniji od ulaska u EU.


U lipnju je prema podacima ACEA-e u Hrvatskoj registrirano ukupno 6.680 novih automobila.


‘Nova Europa’ oslonac i u prvoj polovini godine


Skupina novih zemalja EU bila je oslonac europskom tržištu i u prvoj polovini godine, uz skok prodaje za 15,2 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje.U ‘staroj’ Europi prodaja je uvećana samo 3,8 posto.

Među vodećim je europskim tržištima najveći skok registriranih novih automobila u prvih šest ovogodišnjih mjeseci zabilježila Italija, za 8,9 posto. Slijedi Španjolska sa 7,1 te Njemačka s 3,1 i Francuska s tri posto.


U Britaniji je prodaja smanjena za 1,3 posto.


Hrvatska je u prvoj polovini godine zabilježila 23,6 posto više registriranih novih automobila nego u istom lanjskom razdoblju – ukupno 31.790.


Na razini 27 zemalja EU – bez Malte – prodaja je porasla 4,7 posto, uz registriranih 8,2 milijuna novih automobila.