Podaci portala MojPosao

Poslodavci lani tražili 34 posto više radnika nego godinu prije

Biljana Savić



U 2017. godini na portalu MojPosao objavljeno je više od 41.000 oglasa što je čak 34 posto više nego u 2016. godini. S obzirom na to da je u jednom oglasu moguće naznačiti da se traži više izvršitelja, broj slobodnih radnih mjesta bio je i veći od toga.


Najtraženija zanimanja u 2017. godini bila su konobar, prodavač, kuhar, programer, skladištar, vozač, prodajni predstavnik, radnik u proizvodnji, administrator te čistač.


Najveća ponuda oglasa zabilježena je u kategoriji turizam i ugostiteljstvo. 




S obzirom na vrstu zaposlenja, u 2017. godine je objavljeno ukupno 63 posto oglasa za rad na neodređeno, što je nešto više nego 2016. godine, kad se u 60 posto oglasa nudio rad na neodređeno.


Ugovor na određeno se u protekloj nudio u 51 posto oglasa, dok su se honorarni djelatnici tražili u 7 posto oglasa, a 3 posto oglasa se odnosilo na studentske poslova.


S druge strane, 51 posto tražitelja posla je bilo zainteresirano za stalni posao, a gotovo trećina ih je bila zainteresirana i za rad na određeno (28 posto).


Za honorarni posao bilo je zainteresirano 10 posto tražitelja posla, a za sezonski njih 9 posto.


»Iz raspoloživih podataka nije moguće zaključiti je li riječ o posloprimcima koji traže dodatni posao ili posloprimcima koji u nedostatku zaposlenja traže bilo kakav posao. Podaci pokazuju sličan trend kao i prošlih godina, a najveći skok vidimo u broju oglasa za inozemstvo, koji rastu brže od ukupnog broja oglasa. Najveći deficit radne snage bilježe sektori turizma i proizvodnih djelatnosti, što smo već i ranije upozoravali i znali da će se dogoditi. Svejedno nije ništa značajno napravljeno kako bi se to spriječilo: kvalificirani radnici odlaze u inozemstvo, više radi nesređenosti našeg društva nego radi boljih uvjeta rada vani, dok mladi koji se tek školuju, i njihovi roditelji, uporno izbjegavaju strukovno obrazovanje, podržava se gimnazijski, umjesto da se unapređuje sustav koji dokazano funkcionira u razvijenim europskim zemljama: obavezno školovanje nakon kojeg dolaze profesionalno usmjeravanje i praktična nastava« istiće direktor portala MojPosao Igor Žonja.


Tijekom 2017. godine poslodavci su najčešće tražili kandidate sa srednjom stručnom spremom – u 53 posto oglasa srednja stručna sprema bila je uvjet za uspješnu prijavu na natječaj. S druge strane, 54 posto posloprimaca je u svojim životopisima kao stupanj obrazovanja navelo srednju stručnu spremu. Zaposlenike s višom stručnom spremom tražilo se u 21 posto oglasa, dok je isti stupanj obrazovanja u svojim životopisima navelo 22 posto tražitelja posla.  U 28 posto oglasa kao uvjet je bila navedena visoka stručna sprema, a isto je u svojim životopisima navelo 15 posto tražitelja posla.


Najčešći uvjeti u oglasu bili su napredni engleski jezik i radno iskustvo od 2 godine i 5 mjeseciPrema podacima portala MojPosao.net, poznavanje stranih jezika tražilo se u 42 posto oglasa. U najvećem broju oglasa tražilo se napredno znanje engleskog jezika, a osnovno poznavanje engleskog jezika tražilo se u 10 posto oglasa. Ostali jezici su manje zastupljeni. Najviše posloprimaca u svojim životopisima navodilo je napredno poznavanje engleskog jezika (36 posto), dok je njih 25 posto navodilo profesionalno poznavanje. Osnovno poznavanje engleskog jezika navodilo je 18 posto tražitelja posla.


Njemački jezik je drugi po zastupljenosti – 22 posto posloprimaca navodi osnovno poznavanje njemačkog jezika. Na trećem mjestu nalazi se talijanski čije temelje poznaje 9 posto tražitelja posla. U 28 posto oglasa tražilo se poznavanje rada na računalu, i to većinom poznavanje rada u Wordu i Excelu. U 44 posto oglasa tražilo se radno iskustvo i to prosječno 2 godine i 4 mjeseca.Od oglasa objavljenih u 2017. godini, njih najviše je objavljeno za rad u Zagrebu i zagrebačkoj županiji (51 posto). Slijede oglasi u Splitsko-dalmatinskoj te Primorsko-goranskoj županiji. Tijekom 2017. godine poslodavci su objavili više od 1.600 oglasa za poslove u inozemstvu.


U odnosu na 2016. godinu objavljeno je 43 posto više oglasa za rad u inozemstvu, najviše za Njemačku, Sloveniju i Austriju.