Poslovna tajna

Pokušali smo saznati pod kojim je to uvjetima Končar dao pozajmicu od 90 milijuna kuna Uljaniku

Orjana Antešić

Foto Silvano Ježina

Foto Silvano Ježina

Samo smo željeli spasiti ovo brodogradilište od likvidacije, radnike od gubitka posla i državu od udara na proračun, navode iz Kermas energije



RIJEKA  Nakon što je riješen akutni problem novogradnje 500, odnosno usisnog jaružala koje pulski brodograditelji grade za poznatu Jan De Nul grupu, iz Kermas energije Danka Končara zatražili smo pojašnjenja oko posudbe onih 12,6 milijuna eura ili nešto više od 90 milijuna kuna da bi Puljani mogli zatvorili dug prema jednoj poslovnoj banci i tako dobili novu šansu da završe i isporuče ovo sofisticirano i skupo plovilo. 


Ovom pozajmicom, kako se to apostrofiralo u službenim priopćenjima, kako s Končareve strane, tako i od Uljanika, otklonila se opasnost da državnom proračunu stignu na naplatu sva izdana i aktivna državna jamstva za kredite koje je Uljanik uzeo za financiranje ove Jan De Nulove novogradnje. S  obzirom na stupanj gotovosti ovog jaružala, za koje u Puli sada kažu da će ga isporučiti do konca ove godine, riječ je o daleko većem iznosu od ovih 12,6 milijuna eura, navodno, u pitanju je više od 100 milijuna eura kredita za koje jamči država. 


Sitna podmetanja


Nije poznato je li ovaj Uljanikov dug prema banci također bio  kredit koji je bio »pokriven« državnim jamstvima ili se, pak,  radilo o klasičnom kreditu pri čemu bi, u tom slučaju,  banka morala imati neki drugi instrument osiguranja kao što je, primjerice, hipoteka na brodu.




Kakogod, od Končara smo htjeli čuti pod kojim je to uvjetima dao pozajmnicu Uljaniku, drugim riječima – koji je ugovorni rok njezina povrata, po kojim kamatama i, nadasve, koji je instrument osiguranja njezinog povrata. Međutim, iz Kermas energije ni na jedno od ovih naših konkretnih pitanja nema odgovora, tek ponavljanje već onog što je u medijima objavljeno, a uglavnom se svodi na to zašto je ta pozajmnica važna u ovom trenutku, kako za Uljanik, tako i za državu, uz opasku kako bi »bilo lijepo vidjeti da se sva ova energija, koja se danas troši na sitna podmetanja i destrukciju, usmjeri u pozitivnom pravcu«. Na naše inzistiranje da dobijemo tražene odgovore, iz Kermas energije usmeno su poručili da o tim detaljima ne mogu jer je riječ o poslovnoj tajni.  


Što zauzvrat?


Danko Končar, odnosno njegova Kermas energija, kojeg je uprava i Skupština Uljanika prije gotovo pola godine odabrala kao strateškog partnera trebao bi, podsjetimo, osigurati najmanje 180 milijuna kuna »svježeg kapitala« za ovaj posrnuli brodograđevni holding. Danko Končar u posljednje je vrijeme u  više navrata vrlo jasno dao do znanja kako nema namjeru dokapitalizirati, odnosno vlasnički preuzeti Uljanik dok program restrukturiranja pulskog brodogradilišta ne dobije zeleno svjetlo u Bruxellesu. 


Sada se, pak, pozajmljuje nešto više od 90 milijuna kuna Uljaniku, pa se s pravom nameće pitanje je li i što Končar dobio zauzvrat. Iz Končarevog tabora, pak, tvrde da su ovom financijskom intervencijom »samo željeli spasiti ovo brodogradilište od likvidacije, radnike od gubitka posla i državu od udara na proračun«, kako navode u svojem odgovoru na naša, posve drukčije ciljana pitanja.