Spas u zadnji čas?

Plenković: Vrlo brzo dolaze Kinezi posjetiti 3. maj i Uljanik

Hina

Foto Milivoj Mijošek, Glas Istre

Foto Milivoj Mijošek, Glas Istre

Ja želim biti realan: ovo je jedna prilika koju smo željeli staviti nazad na stol, staviti u igru, rekao je premijer



ZAGREB  Predsjednik vlade Andrej Plenković izjavio je u petak kako je posjet kineskog premijera Lija iskoristio da mu pojasni kontekst hrvatske brodogradnje te ga je zamolio da predstavnici ključne kineske kompanije koji se bave brodogradnjom posjete Uljanik i 3. maj i vide bi li mogli biti taj partner koji bi pomogao restrukturiranju, a sve bi se, kazao je, trebalo dogoditi »vrlo brzo«.


»Ja želim biti realan: ovo je jedna prilika koju smo željeli staviti nazad na stol, staviti u igru. Zamolio sam i kineskog premijera, a on je zamolio svoje ministre i nadležne kolege da dođu predstavnici ključne kineske kompanije koji se bave brodogradnjom da posjete Hrvatsku, Uljanik i 3. maj i vide bi li mogli biti ti koji bi eventualno bili taj partner koji bi pomogao restrukturiranju«, rekao je Plenković za RTL.


Premijer nije precizirao kada bi se to moglo dogoditi, rekavši tek kako će to biti »vrlo brzo«.




Podsjetio je i kako je vlada već platila 420 milijuna eura državnih jamstava, koje su »na žalost išle samo bankama za kredite koje su dali ranije, a brodovi neki nisu nikada napravljeni«. »Mi smo s naše strane u proteklih godinu i nešto učinili sve što je vlada mogla zakonski napraviti«, ustvrdio je.


Sastanak i posjet premijera Lija kaže iskoristio je da mu pojasni kontekst naše brodogradnje, iskustvo i značaj više od 160 godina Uljanika te 3. maja. »To je postignuće hrvatskog gospodarstva, industrije koje treba respektirati. Ono što im treba, jedan je ozbiljan konsolidator koji zna kako te procese voditi primjereno tržišnim uvjetima brodogradnje 21 stoljeća«, poručio je.


Plenković u kontekstu hrvatskog predsjedanja EU najavljuje posjet Srbiji


Plenković se osvrnuo na izjavu srbijanske premijerke Ane Brnabić koja je u petak u Dubrovniku rekla da je spremna učiniti prvi korak i pozvati ga u posjet Srbiji, »jer političke trzavice nikome u regiji ne odgovaraju«.


»Hrvatska dogodine predsjeda EU i ja ću u procesu priprema za to predsjedanje obići sve nama susjedne zemlje. Siguran sam i Beograd i Sarajevo i Skopje i Prištinu i Tiranu. Želimo se dobro pripremiti za summit koji će biti u svibnju 2020«, rekao je.


Plenković je izrazio zadovoljstvo summitom upravo završene inicijative 16+1u Dubrovniku. »Ovo je objektivno bio jako velik i po meni vrlo uspješan posjet kineskog premijera i za naše međusobne odnose i za hrvatsko pozicioniranje u Srednjoj Europi. Oduševljenje kolega koji su bili ovdje bilo zaista više nego veliko«, ustvrdio je premijer Andrej Plenković.