Postupak nabave

POSAO OD 3 MILIJARDE KUNA Ina pokreće projekt gradnje postrojenja obrade teških ostataka u riječkoj rafineriji

Hina

Foto: S: DRECHSLER

Foto: S: DRECHSLER

U Ini kažu kako se očekuje da bi u velikoj mjeri u realizaciji projekta, uz glavnog partnera, mogle sudjelovati i domaće kompanije, i to u projektiranju, isporuci materijala i opreme te izvođenju građevinskih, strojarskih i ostalih radova



Ina je u ponedjeljak objavila da je pokrenula postupak nabave za postrojenje za obradu teških ostataka u riječkoj rafineriji, ukupne vrijednosti 2,5 milijardi kuna, a konačna bi se odluka o projektu obrade teških ostataka u Rijeci trebala donijeti u prvoj polovici iduće godine.


»Ina nastavlja s pripremnim aktivnostima za ulaganje u postrojenje za obradu teških ostataka u Rafineriji nafte Rijeka vrijedno oko tri milijarde kuna te je pokrenula postupak nabave koji obuhvaća izgradnju postrojenja za komorno koksiranje ((eng. Delayed coker unit), luke i skladišta za koks te postrojenja za obradu produkata zajedno s poveznim cjevovodima i servisima. Ukupna vrijednost nabave iznosi 2,5 milijardi kuna te se radi o izuzetno kompleksnom i vremenski zahtjevnom natječaju na koji je Ina pozvala iskusne međunarodne kompanije koje imaju reference za vođenje takvih projekata«, navodi se u priopćenju.


U Ini kažu kako se očekuje da bi u velikoj mjeri u realizaciji projekta, uz glavnog partnera, mogle sudjelovati i domaće kompanije, i to u projektiranju, isporuci materijala i opreme te izvođenju građevinskih, strojarskih i ostalih radova.




Odabir izvođača planiran je sredinom 2018. godine, a očekivano trajanje gradnje je tri godine, ističu iz Ine.


»Projekt obrade teških ostataka u Rijeci budućnost je Ininog rafinerijskog poslovanja, a koncentracija prerade na toj lokaciji doprinijet će profitabilnosti projekta, što ga čini važnim faktorom za osiguravanje dugoročno održivog rafinerijskog poslovanja.


Konačna investicijska odluka o projektu trebala bi se donijeti u prvoj polovici 2018. godine«, zaključuje se u priopćenju.