Sudjelovanje u restrukturiranju

PALUMBO GROUP DOSTAVIO PISMO NAMJERE I napuljska tvrtka želi postati strateški partner Uljanik Brodogradilišta

Hina

Palumbo je druga kompanija koja je iskazala namjeru za sudjelovanje u restrukturiranju Uljanika, s obzirom da je sredinom prosinca prošle godine to učinila i Kermas energija, kći međunarodne investicijske korporacije Kermas Limited, čiji je osnivač i generalni direktor Danko Končar



ZAGREB Nakon Kermas energije, i napuljski Palumbo Group dostavio je pismo namjere za sudjelovanje u procesu restrukturiranja i diversifikacije Uljanik Brodogradilišta, izvijestila je Uprava Uljanika u utorak.  


Od male obiteljske tvrtke, Palumbo se u 50 godina postojanja razvio u značajnog igrača u brodarskoj industriji, usmjerenog na gradnju i popravak luksuznih jahti, navodi se na internetskim stranicama te talijanske tvrtke.


Na području Mediterana ima sedam brodogradilišta, među ostalim, u Napulju, Monacu, Malti i Anconi, te zapošljava oko 900 radnika.




Palumbo je druga kompanija koja je iskazala namjeru za sudjelovanje u restrukturiranju Uljanika, s obzirom da je sredinom prosinca prošle godine to učinila i Kermas energija, kći međunarodne investicijske korporacije Kermas Limited, čiji je osnivač i generalni direktor Danko Končar.


Kako je tada poručeno, ta tvrtka vidi Uljanik Brodogradilišta kao dio integracije Brodotrogira te jednog ili više europskih brodogradilišta.


Kao jedan od ciljeva za taj potez naveli su lakši dolazak do kvalitetnih ugovora za gradnju visokosofisticiranih brodova, te u konačnici dugoročne održivosti cijelog sustava integracije.


Isto tako, krajem prošlog mjeseca potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić primila je članove Uprave i Nadzornog odbora Uljanika s kojima je razgovarala o stanju u tome društvu i zahtjevu članice Grupe Uljanik Brodogradilišta za izdavanjem državnog jamstva za kreditno zaduženje za sanaciju i restrukturiranje.


Potpredsjednica Vlade tada je istaknula kako se eventualno izdavanje državnog jamstva mora provesti u skladu sa smjernicama Europske komisije o državnim potporama za sanaciju i restrukturiranje nefinancijskih poduzetnika u teškoćama.


Kazala je i kako je Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, putem Ministarstva financija, izvijestilo Europsku Komisiju o zahtjevu Uljanik Brodogradilišta te tom prilikom dostavilo odgovore na niz pitanja koje je Komisija prethodno postavila.


Smjernice EK o državnim potporama za sanaciju i restrukturiranje dozvoljavaju takav oblik državne potpore ako se krediti odobreni na temelju jamstava ili vrate u roku od 6 mjeseci ili ako se u tom razdoblju izradi održivi programa restrukturiranja koji predviđa ulazak strateškog partnera u vlasničku strukturu društva.


Sukladno tome, kao uvjet za odlučivanje o davanju državne potpore, zatraženo je od Uprave i Nadzornog odbora donošenje svih odluka potrebnih za izradu i provođenje programa restrukturiranja.


Isto tako, a s obzirom na poštivanje Smjernica EK o državnim potporama za sanaciju i restrukturiranje, koje zahtijevaju uvođenje strateškog partnera, zatraženo je od Uprave društva Uljanik d.d. da sazove


Izvanrednu skupštinu na kojoj će se postojeći vlasnici upoznati s aktivnostima koje se provode te na kojoj će postojeći dioničari formalizirati spremnost da u nadolazećem razdoblju donesu sve potrebne odluke za provođenje navedenog programa restrukturiranja kao i odluke za ulazak budućeg strateškog partnera u vlasničku strukturu društva.