Račun u blokadi

Ova je priča prošla ispod radara, no bez plaće je ostalo i 700 radnika zagrebačke Tehnike

Jagoda Marić

Foto Marko Prpić / PIXSELL

Foto Marko Prpić / PIXSELL

Uprava je izvijestila da isplate neće biti jer je račun kompanije blokiran



ZAGREB U sjeni štrajka u Uljaniku i »3.maju« prilično nezapaženo prolazi to da se s jednakim problemom, neisplatom plaće za srpanj, suočava i više od 700 radnika zagrebačke građevinske tvrtke Tehnika.


Uprava je prije tri dana izvijestila radnike da plaće neće biti jer je račun kompanije blokiran, te da se mogu nadati da će se to primijeniti kad sud odgovori na njihov zahtjev za otvaranjem predstečajne nagodbe što bi im trebalo deblokirati račun, što je preduvjet za isplatu plaće. Poručili su i da rade na naplati potraživanja kako bi se osigurala sredstva za isplatu plaća i nadaju se da će se nakon odluka suda to dogoditi do kraja mjeseca.


Tehnika je zahtjev za predstečajnu nagodbu predala početkom mjeseca nadležnom trgovačkom sudu u Zagrebu, ali na stranicama suda dosad nije objavljeno rješenje o tome da se tom zahtjevu udovoljava i da se otvara postupak predstečajne nagodbe.




Na zahtjev za otvaranje predstečajne nagodbe uprava Tehnike se odlučila jer jedino tako može deblokirati račun koji joj je blokirao alžirski investitor aktiviranjem bankarskog jamstva nakon što je prethodno jednostrano raskinuo ugovor o gradnji bolnice u Alžiru, što je projekt na kojem je Tehnika radila s Ingrom i vrijedan je 56 milijuna eura.


No, nije gubitak posla u Alžiru i blokada računa zbog aktiviranja garancija jedino što se sručilo u posljednjih nekoliko godina na Tehniku. Ta je tvrtka prošlu godinu završila u minusu od 141,8 milijuna kuna, na što je posebice utjecao otpis potraživanja od društava u sustavu koncerna Agrokor, bez čega bi procijenili su u Tehnici prošlu godinu završili oko nule, odnosno ne bi bili u gubitku.


Iz razgovora s radnicima i sindikalnim predstavnicima u Tehnici doznajemo da je uprava dosad poštovala kolektivni ugovor, da ih je obavijestila o razlozima zbog kojih neće biti plaće, ali dodaju i da tvrtke s tako dugom tradicijom, a Tehnika posluje već sedam desetljeća, imaju sve više teškoća jer su im nelojalna konkurencija kompanije koje dio plaće svojim radnicima isplaćuju na ruke, što država mirno promatra.