Novi istraživanje američke središnje banke može zabrinuti cijeli svijet: ‘Prijeti nam nova recesija’

Hina

Ilustracija Reuters

Ilustracija Reuters

Nekoliko Fedovih dužnosnika istaknulo je smanjivanje te razlike kao valjani razlog za prekid ciklusa podizanja ključnih kamatnih stopa u SAD-u, podsjećajući da je rast prinosa na kratkoročne dužničke papire iznad razine onih na dugoročne obveznice u prošlosti u pravilu bio vjesnik recesije



Smanjivanje razlike u troškovima kratkoročnog i dugoročnog zaduživanja možda signalizira pojačani rizik recesije u Sjedinjenim Državama, upozorili su istraživači ureda američke središnje banke u San Franciscu.


Istraživanje se temelji na analizi razlike u prinosima na tromjesečne trezorske zapise i onih na 10-godišnje obveznice, koja se smanjila u proteklim mjesecima, kao i ostali pokazatelji odnosa između prinosa na kratkoročne i dugoročne dužničke papire.


Nekoliko Fedovih dužnosnika istaknulo je smanjivanje te razlike kao valjani razlog za prekid ciklusa podizanja ključnih kamatnih stopa u SAD-u, podsjećajući da je rast prinosa na kratkoročne dužničke papire iznad razine onih na dugoročne obveznice u prošlosti u pravilu bio vjesnik recesije.




Istraživanje objavljeno u najnovijem ekonomskom biltenu Fedova ureda u San Franciscu nadovezuje se na takva mišljenja.


»S obzirom na njezinu dokazanu vrijednost kada je u pitanju predviđanje recesije, putanja krivulje prinosa u posljednje vrijeme upućuje na zaključak o mogućem jačanju rizika recesije«, napisali su Fedovi analitičari Michael Bauer i Thomas Mertens.


Dodaju ipak da »izravnavanje krivulje ne predstavlja znak skorašnje recesije« budući da je razlika u prinosima na dugoročne dužničke papire u odnosu na one kratkoročne možda smanjena ali su oni na dugoročne papire još uvijek viši.


U ponedjeljak je prinos na 10-godišnje američke državne obveznice bio oko tri četvrtine postotnog boda viši od prinosa na trezorske zapise s rokom dospijeća od tri mjeseca.


To je solidno iznad negativne vrijednosti koja bi bila stvarni signal recesije, napisali su Fedovi analitičari.


Očekuje se da će američka središnja banka nastaviti podizati ključne kamatne stope još bar idućih nekoliko tromjesečja iako tržišta očekuju da će ih iduće godine podići samo jednom. Fedovi dužnosnici predviđaju da će ih podizati u tri navrata.


Ostali analitičari, kako Fedovi tako i oni ostali, upozoravaju pak da je gomilanje obveznica u bilanci američke središnje banke ali i središnjih banaka ostalih zemalja svijeta nakon globalne financijske krize razlog koji bi mogao dovesti u pitanje valjanost krivulje prinosa u funkciji pouzdanog signala recesije.


Postoji mogućnost da su razlog pada prinosa na dugoročne dužničke papire veliki portfelji obveznica, podsjećaju.


Mogući je razlog pada i sklonost ulagača američkim dužničkim papirima, koje smatraju sigurnom imovinom. To možda smanjuje pouzdanost krivulje prinosa kada je u pitanju predviđanje recesije, ističu.