Dobitnici priznanja

Najbolji od najboljih: Zlatna kuna JGL-u, Montelektru i TSI-ju

Orjana Antešić

Foto: Silvano Ježina

Foto: Silvano Ježina

Nagrada za životno djelo dodijeljena Katici Hauptfeld, direktorici Katarina linea, a poduzetnicom godine proglašena Anka Predovan-Brkarić, direktorica Travelana



RIJEKA Jadran galenski laboratorij, kastavski Montelektro u kategoriji srednjih i od malih tvrtki riječki TSI ovogodišnji su dobitnici priznanja Zlatne kune koju dodjeljuje HGK-Županijska komora Rijeka. Nakon Grada Opatije, i Komora je odlučila nagradu za životno djelo zbog njezinog dugogodišnjeg doprinosa razvoju i turizmu dodjeliti direktorici Katarina linea, Katici Hauptfeld. Jučer, na svečanosti u HKD-u na Sušaku još je jedna dama iz turizma ponaosob primila priznanje, i to kao pPoduzetnicom godine proglašena je Anka Predovan-Brkarić, direktorica putničke agencije Travelana.


Riječ je o nagradama koje se tradicionalno dodjeljuju za prethodnu godinu, a poslovnu 2016. su, barem prema pokazateljima koje su na svečanosti iščitali predsjednik županijske Komore Vidoje Vujić i riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, gospodarstvenici ove regije uspjeli učiniti iznimno dobrom u datim okolnostima.


Ono što poslovanje gospodarstva Primorsko-goranske županije svakako izdvaja u prošloj godini jest gotovo rekordan rast dobiti kod poslovnih subjekata. Čak 1,2 milijarde kuna što je, istaknuo je Vidoje Vujić, porast od čak 64 posto u odnosu na 2015. godinu. Veseli i što su približno isti iznos, oko 1,1 milijardi kuna, tvrtke uložile u novu materijalnu imovinu. No, Vujić se nije zadržao samo na pozitivnim aspektima.




– I s ovih naših prostora mladi odlaze u inozemstvo, zaposlenost je značajno niža od nekadašnje, investicije ne donose dovoljno novih radnih mjesta, a plaće većine zaposlenih nisu dostatne i motivirajuće. Možemo reći da se tijekom protekla dva desetljeća naše regionalno gospodarstvo, uz niz teškoća, prilagodilo i otvorilo prema suvremenim zahtjevima domaćeg i inozemnog tržišta.


Razvija se u povoljnom pravcu, ali ne onako brzo i uspješno kako bismo željeli, ali uvjereni smo da je i to moguće postići, poručio je jučer pred dupkom ispunjenim auditorijem sušačkog HKD-a Vidoje Vujić. Čestitke gospodarstvenicima za ono što su svojim radom i trudom postigli uputio je i riječki gradonačelnik. Neto dobit lani je značajno skočila i poslovnim subjektima koji djeluju na području grada na Rječini, ukupno 772 milijuna kuna što predstavlja rast od oko 60 posto u odnosu na ranije.



Posebna priznanja i nagrade HGK- Županijske komore Rijeka jučer su primili predstavnici niza drugih tvrtki – Manšpeda, Dezinsekcije, crikveničkog Jadrana, Bimonta, In Techa, »3. maja«, Teminalni poslovi iz Škrljeva, riječke tvrtke Rinels, Vectrino, E-glas, kao i Palfinger iz Delnica. Čak 852 tvrtke ove godine ujedno obilježavaju jubileje svojeg rada i postojanja, među kojima 70 godina poslovanja slave Jadrolinija, Autotrans, PIK, riječki Vodovod i kanalizacija, Jadroagent, MGK-pack, Dezinsekcija, lošinjska Jadranka, Brodogradilište Cres, riječki GPZ.



– U okvirima mogućeg, postigli ste maksimum i na tome vam iskreno čestitam, kazao je Vojko Obersnel te istaknuo kako su Rijeka, njezini poduzetnici i građani ponekad i previše skromni. U prilog tome komparirao je lanjsku dobit riječkih gospodarstvenika koja je, naveo je Obersnel, približno jednaka onoj koju su zajedno ostvarili poduzetnici iz druga četiri veća hrvatska grada zajedno – Splita, Osijeka, Zadra i Dubrovnika.


– Tri su strateške odrednice Županije. Razvoj kompetitivnog gospodarstva, održivi razvoj i kvaliteta života. Jedno bez drugog ne ide. Da nema vas, ne bi bilo ni nas i zato koristim ovu priliku da zahvalim svima koji zapošljavaju makar jednog radnika, rekao je župan Zlatko Komadina.


Novi predsjednik Uprave Jadrolinije David Sopta na svečanost Komore stigao je u društvu legendarnog Ante Mrvice koji je »pobrao« velik aplauz. U glazbenom dijelu programa uzvanici su imali prilike uživati u glasu i pjesmama mlade Lucije Rajnović.