Sastanak u Zagrebu

Ministarstvu prezentiran dopunjeni program za Uljanik. Dogovoreno što brže odgovoriti na pitanja EK

Hina

Foto arhiva

Foto arhiva

Cilj sastanka bio je zauzeti jedinstvene stavove na komentare i primjedbe EK, kako bi Uljanik finalizirao odgovore



ZAGREB U Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta u srijedu je održan sastanak na kojem su prezentirana ključna načela dopunjenog programa restrukturiranja Uljanik brodogradilišta, a sudionici sastanka zaključili su kako im je interes održiva brodogradnja u Puli i Rijeci, priopćeno je iz Ministarstva.


Na sastanku održanom na zahtjev Uprave Uljanika sudjelovali su predstavnici Uljanika, 3. Maja, potencijalnog strateškog partnera, lokalne i regionalne uprave i samouprave te Vlade i resornih ministarstava.


Prezentacija, rasprava i komentari svih sudionika sastanka imali su za cilj usuglasiti ključne postavke koje su osnova za dopunu programa restrukturiranja, kaže se u priopćenju.




Dodaje se kako je ključni cilj sastanka bio zauzeti jedinstvene stavove i poglede na dostavljene komentare i primjedbe Europske komisije, kako bi Uljanik finalizirao odgovore na osnovne primjedbe, koje se prije svega odnose na održivost poslovanja te omjer sudjelovanja države i strateškog partnera u ukupnim troškovima restrukturiranja.


Dogovoreno je kako će se u što je moguće kraćem roku odgovoriti na pitanja Europske komisije kako bi se moglo nastaviti sa započetim procesom.


Još jednom sve su se strane usuglasile kako je interes održiva brodogradnja i u Puli i u Rijeci, kaže se u priopćenju.


Vlada je u siječnju Uljaniku dala jamstvo od 716 milijuna kuna, a Uprava Uljanika preuzela je obveze izrade plana restrukturiranja i pronalaska strateškog partnera. Ukupna jamstva izdana Uljaniku dosežu gotovo 70 milijuna eura.


Nacrt programa restrukturiranja u srpnju je poslan na odobrenje u Europsku komisiju, a Komisija je nedavno na taj plan reagirala sa 75 primjedbi. Od Uprave Uljanika Ministarstvo gospodarstva zatražilo da svoj prijedlog restrukturiranja uskladi sa zahtjevima Komisije.


Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat izjavio je u srijedu kako je u Uljaniku prioritetno pokušati dovršiti ugovorene brodove koji su na navozima i tako smanjiti pritisak na državni proračun i porezne obveznike.Dodao je kako je siguran da trošak restrukturiranja neće biti u mjeri u kakvoj su prognoze Standard&Poor’sa, koji je u ocjeni kreditnog rejtinga procijenio da bi trošak za državu mogao dosegnuti i do jedan posto BDP-a.