Najuspješnije poduzetnice

Menadžerica godine je Katica Hauptfeld, direktorica turističke agencije “Katarina line” d.o.o. iz Opatije

Hina

Nagrađene poduzetnice Vesna Grubešić, Katica Hauptfeld i Irena Orlović / Snimio Dragan Matić / CROPIX

Nagrađene poduzetnice Vesna Grubešić, Katica Hauptfeld i Irena Orlović / Snimio Dragan Matić / CROPIX

Hrvatska udruga poslovnih žena dodijelila godišnje nagrade za poduzetnicu i menadžericu godine, te poduzetnicu u kategoriji socijalnog poduzetništva



ZAGREB U povodu Svjetskog dana poduzetnica Hrvatska udruga poslovnih žena KRUG u ponedjeljak je održala svečanost na kojoj su dodijeljene godišnje nagrade za poduzetnicu i menadžericu godine, te poduzetnicu u kategoriji socijalnog poduzetništva.


Poduzetnicom godine proglašena je Vesna Grubešić osnivačica obiteljskog obrta za preradu kravljeg i ovčjeg mlijeka i mliječnih proizvoda iz Marčane u Istri.


Poduzetnica u kategoriji socijalnog poduzetništva je Irena Orlović koja je kao roditelj djeteta s poteškoćama u razvoju, uvidjevši da u Hrvatskoj nedostaje literature koja bi pomagala roditeljima u sličnoj situaciji, okupila stručni tim i pokrenula izdavačku kuću “Harfa”.




Menadžerica godine je Katica Hauptfeld, osnivačica i direktorica turističke agencije “Katarina line” d.o.o. iz Opatije koja godišnje s 50 brodova organizira krstarenje Jadranom za više od 35000 turista.


Zahvalivši na priznanjima sve tri nagrađene poduzetnice istaknule su kako su u posao krenule same, odnosno samo uz potporu svojih obitelji, uglavnom supruga, ali da se trud isplatio. Ako vjerujete u svoj san, onda će se on i ostvariti, poručile su mladim ženama koje razmišljaju o poduzetničkim vodama.


Predsjednica Udruge KRUG Sofija Šmitran podsjetila je da je ovo 15 dodjela godišnjih nagrada za poduzetnice, a da je udruga osnovana pet godina ranije s glavnim sloganom “Same smo nevidljive, zajedno smo nepobjedive”.


Iako smo imale podršku i institucija i pojedinaca nije bilo lako, navela je Šmitran dodajući da je glavna zadaća udruge umrežavanje poduzetnica i edukacija.Uspjeli smo u zahtjevima da se ženama poduzetnicama odobre kreditne linije, a cilj nam je da takvih linija i uopće mjera koje će ženama olakšati da se otisnu u poslovne vode bude što više, navela je.

Svečanost je održana pod pokroviteljstvom hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, u čije je ime njezin savjetnik Marko Jurčić poručio da predsjednica podržava i promiče svaku aktivnost koja pomaže da žene u poslovnom smislu iziđu is getoizacije, odnosno za promicanje većeg povjerenja prema ženama u poslovnom svijetu.


Ministrica rada i mirovinskog sustava Nada Šikić, koja je bila u ime premijera, istaknula je da je ministarstvo nizom mjera odlučilo poduprijeti najslabije, među kojima su i žene. Tom u prilog navela je da je nedavno pokrenutim projektom “Zaželi” zaposleno 2500 žena. Također je dodala da su u tijeku projekcije i izrada programa po kojima bi se općenito moglo zaposliti oko 90000 osoba.


Čestitavši nagrađenim ženama, ministrica socijalne politike i mladih Bernardica Juretić zahvalila je poduzetnicama iz Udruge Krug na promicanju ravnopravnog položaja žena u poslovnom svijetu.


Istaknuvši kako je u poduzetništvu još uvijek malo žena, a da su one koje su se uspjele nametnuti morale itekako više raditi, navela je da je još uvijek mala zastupljenost žena i u politici i u svijetu biznisa i da to treba mijenjati.