Panonski bazen

Kreće istraživanje ugljikovodika na kopnu, Ina i ostali u 5 godina ulažu 80 milijuna eura

Hina

Foto Nenad Reberšak

Foto Nenad Reberšak



ZAGREB U Panonskom bazenu još uvijek ima potencijala za istraživanje a tvrtke odabrane za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na šest istražnih polja na kopnu u sljedećih će pet godina samo na istraživanje uložiti oko 80 milijuna eura, rekao je u ponedjeljak predsjednik Uprave Agencije za ugljikovodike Marijan Krpan.


Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić i predsjednik Uprave Agencije za ugljikovodike na konferenciji za novinare su detaljnije govorili o potencijalima i vrijednosti investicija u istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na šest istražnih prostora na kopnu, a nakon prošlotjedne Vladine odluke da će dozvole za te prostore dobiti četiri tvrtke.


Prema toj odluci, Ina će dobiti dozvole za istraživanje na dva prostora – sjeverozapadna Hrvatska 01 i Drava 03, a za prostor Sava-07 dozvolu je dobila kanadska kompanija Vermilion Zagreb Exploration.




Uz te dvije tvrtke, koji već istražuju na prostoru Slavonije, u projekte istraživanja u Hrvatskoj ulaze i dvije nove kompanije – američka naftna kompanija Aspect Holdings, LLC koja je sa svojom podružnicom Aspect Croatia dobila dozvolu za istraživanje na istražnom prostoru Sava-06, te hrvatska naftna kompanija Crodux derivati dva, koja će istraživati na dva istražna prostora – Sava-11 i Sava-12.


Ministar Ćorić istaknuo je kako je na tom drugom natječaju za istraživanje i eksploataciju na kopnu potvrđen kontinuitet i opredjeljenje Hrvatske za istraživanje i eksploataciju na području naše države te opredijeljenost da afirmiramo domaću proizvodnu komponentu.


“To je i na tragu strategije energetskog razvoja, koja prolazi finalna usuglašavanja s dijelom državne uprave. Afirmacija domaće proizvodnje je naš ‘forte’ kojim se vodimo posljednje tri godine i on kao takav nema alternativu. Smanjenje energetske ovisnosti možemo postići jedino povećanjem domaće proizvodnje”, rekao je Ćorić, koji je izrazio zadovoljstvo što su se na natječaj javile četiri kompanije.


Govoreći o samom natječaju predsjednik Uprave Agencije za ugljikovodike je napomenuo da su najveću prednost imale kompanije koje koriste najnovije tehnike istraživanja, uz ostalo 3D seizmiku.


“U sljedećih pet godina u prvoj i drugoj istražnoj fazi investitori će izbušiti 25 istražnih bušotina i, ako se tome dodaju i bušotine koje su dužni izbušiti Ina i Vermilion na prostorima dodijeljenim na prvom natječaju, a već imamo prve rezultate, onda dolazimo do 30-ak istražnih bušotina gdje će se u Hrvatskoj bušiti sljedećih pet godina. To je bitna razlika od onoga čemu smo svjedočili proteklih 20-ak godina”, kazao je Krpan.


Ugovor koji će se potpisati s investitorima puno je povoljniji za Hrvatsku nego što je postojeći koncesijski ugovor koji država ima za sada sa Inom, a država niti u jednom trenutku ne može biti u gubitku, ističe Krpan.


Naime, dodijeljene dozvole preduvjet su za otvaranje postupka pregovora oko ugovornih obveza, nakon čega slijedi potpisivanje ugovora te prva seizmička istraživanja koja se očekuju u drugoj polovici 2020. godine.


U vezi prvog natječaja za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na kopnu, Krpan je rekao da su Agenciji prijavljena otkrića plina na području Sava-10 kompanije Vermilion, kao i Inino otkriće plina na polju Severovci 1.


Ministar Ćorić i na poljima na kojima će istraživanja krenuti za oko šest mjeseci očekuje komercijalne nalaze, što otvara prostor i za treću kampanju za istraživanje odnosno natječaj za Dinaride.


Odgovarajući na pitanja novinara Ćorić je uz ostalo kazao da s dinamikom izgradnje LNG terminala na Krku nema problema, kao i da država zasad ne razmišlja o masovnoj eksploataciji ugljikovodika iz mora, prvenstveno zbog turizma, no i da će se promatrati na kakva će nalazišta naići susjedne zemlje koje to provode na Jadranu.