Neizvjesno

KONZUMOVE TRGOVINE NA CRNOJ LISTI Među onima koje se zatvaraju, pet ih je u PGŽ i Istri

Jagoda Marić

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

U BiH se o Agrokoru razgovaralo na sjednici hrvatske Vlade i Vijeća ministra, a premijer Andrej Plenković kazao je da će nakon stabiliziranja stanja u Hrvatskoj, izvanredna uprava Agrokora raditi i na tome da se i u BiH zadrže sva postojeća radna mjesta



ZAGREB Od 105 trgovina Konzuma koje su neprofitabilne i uprava ih planira zatvoriti do kraja godine, pet ih se, potvrdili su nam u Agrokoru, nalazi u regiji koja pokriva Istru i Primorsko-goransku županiju, pri čemu su dvije, u Rijeci i Delnicama, već zatvorene, a svi radnici su pronašli posao u drugim Konzumovim prodajnim prostorima. Iz Agrokora navode i to da se preostale tri trgovine možda na kraju neće sve i zatvoriti, odnosno da će to ovisiti o njihovom poslovanju u sljedećim mjesecima.


Posljedicama krize u Agrokoru danas su se bavili i u susjednim zemljama, Bosni i Hercegovini i Sloveniji. U Sloveniji je Sberbanka na Ljubljanskoj burzi organizirala aukciju za prodaju 18,53 posto dionica Mercatora koje je preuzela od Ivice Todorića na temelju založnog prava za kredit kojeg je dala Agrokoru. No, na kraju je Sberbanka sama od sebe kupila ponuđene dionice, odnosno učinila je to krovna tvrtka u grupi, javljaju slovenski mediji.


Za dionice te tvrtke, u kojoj Agrokor još ima gotovo 70 posto udjela, nije bila zainteresirana nijedna tvrtka, niti investicijski fond pa je Sberbanka unutra svoje grupe zatvorila aukciju.




U BiH se o Agrokoru razgovaralo na sjednici hrvatske Vlade i Vijeća ministra, a premijer Andrej Plenković kazao je da će nakon stabiliziranja stanja u Hrvatskoj, izvanredna uprava Agrokora raditi i na tome da se i u BiH zadrže sva postojeća radna mjesta u okviru Agrokorovih tvrtki-kćeri kao i da se očuva mogućnost plasiranja proizvoda iz Hrvatske na tržište BiH.


Predsjedatelj Vijeća ministara Denis Zvizdić ocijenio je da je odnos izvanrednog povjerenika prema Agrokorovim tvrtkama u BiH i nastojanju te države da se očuvaju radna mjesta »pozitivan i vrlo konstruktivan«.