Objavili plan

Japan ulaže 10 milijardi dolara u globalne infrastrukturne LNG projekte

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters



TOKIO Japanska vlada i tvrtke iz privatnog sektora investirat će 10 milijardi dolara u projekte ukapljenog prirodnog plina (LNG) širom svijeta, rekao je u četvrtak ministar industrije, u sklopu strategije jačanja globalnog tržišta LNG-a i sigurnosti energetske opskrbe.


Tokio je time ponovio iznos najavljen prije dvije godine sa ciljem jačanja lanaca opskrbe energijom. Potez se vremenski poklopio s nastojanjima najvećeg svjetskog kupca ukapljenog prirodnog plina da smanji ovisnost o energiji s Bliskog istoka s obzirom na pojačane tenzije u regiji koje ugrožavaju stabilnost globalne opskrbe.


„Povrh japanske obvezu od prije dvije godine o ulaganju ili financiranju više od 10 milijardi dolara (projekata) u lancima opskrbe energijom, ponovo se obvezujemo uložiti ukupno 10 milijardi dolara iz javnog i privatnog sektora“, rekao je ministar gospodarstva, trgovine i industrije Isshu Sugawara u Tokiju na godišnjoj konferenciji proizvođača i potrošača LNG-a.




Kako bi potaknuo upotrebu LNG-a, Japan također planira obučiti 500 stručnjaka za LNG tehnologiju, rekao je ministar. Identičan broj stručnjaka obećali su obrazovati i 2017. godine na područjima kao što su tehnologija prihvata LNG-a i ekološki propisi.


“Preuzimanjem ovih obveza radi poticanja razvoja globalnog tržišata LNG-a, Japan će uložiti velike napore u jačanje globalne energetske sigurnosti”, istaknuo je japanski ministar.


Godine 2017. ulaganja u razvoj LNG-a najavio je tadašnji ministar gospodarstva Hiroshige Seko, također na konferenciji proizvođača i potrošača LNG-a.


Tada odobreni iznos uglavnom je iskorišten za potrošnju ili financiranje velikih projekata poput LNG Canada, u kojem udio ima brokerska kuća Mitsubishi Corp, te mozambičkog LNG projekta, s japanskim dioničarem Mitsui & Co, rekao je dužnosnik u ministarstvu industrije.


Od 2017. godine Japan je već stručno osposobio više od 400 stručnjaka, rekao je dužnosnik toga ministarstva.