Agencija za ugljikovodike

Ina podnijela ponudu za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na Dinaridima

Hina

Snimio Sergej DRECHSLER

Snimio Sergej DRECHSLER

Vlada je krajem siječnja ove godine donijela odluku o pokretanju postupka nadmetanja za izdavanje dozvola za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na području Dinarida, i to za četiri istražna prostora, ukupne površine 12.134 četvorna kilometra na području Karlovačke, Ličko-senjske, Primorsko-goranske, Zadarske, Splitsko-dalmatinske i Šibensko-kninske županije. Istražno razdoblje traje pet godina



ZAGREB Ina je podnijela ponudu na natječaju za izdavanje dozvola za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na području Dinarida, doznaje se u utorak iz izvora bliskog toj kompaniji.


Agencija za ugljikovodike (AZU) danas je objavila kako je zaprimila jednu ponudu na natječaju za izdavanje dozvola za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na području Dinarida.


Natječaj je otvoren 8. veljače, a završio je danas, 10. rujna u 12 sati, dok je okvirni rok za izdavanje dozvola prosinac ove godine.




Vlada je krajem siječnja ove godine donijela odluku o pokretanju postupka nadmetanja za izdavanje dozvola za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na području Dinarida, i to za četiri istražna prostora, ukupne površine 12.134 četvorna kilometra na području Karlovačke, Ličko-senjske, Primorsko-goranske, Zadarske, Splitsko-dalmatinske i Šibensko-kninske županije. Istražno razdoblje traje pet godina.


Iz istražnih prostora isključeni su nacionalni parkovi te su prostori odmaknuti od obalne linije i državne granice s Bosnom i Hercegovinom.


Po podacima iz nadmetanja, dozvola za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika dodijeliti će se odabranom ponuditelju na razdoblje od najviše trideset godina, koje se sastoji od istražnog razdoblja i razdoblja eksploatacije, a počet će teći danom stupanja ugovora na snagu. Istražno razdoblje traje najdulje pet godina, a na zahtjev investitora može se produljiti najviše dva puta na razdoblje od jedne godine. Nadmetanje zahtjeva od ponuditelja baziranje ponuda na podjeli istražnog razdoblja na dvije istražne faze – prvu u trajanju od tri godine i drugu u trajanju od dvije godine.


Na području Dinarida do sada je snimljeno ukupno 545,98 km 2D seizmičkih podataka.


Istraživanje područja Dinarida, potaknuta i ohrabrena rasprostranjenim pojavama naftnih izdanaka i bituminoznih stijena, započela su pedesetih godina prošlog stoljeća.


Provođena su opsežna i značajna geološka kartiranja te detaljna mjerenja stratigrafskih profila. Geofizička mjerenja započela su gravimetrijskim mjerenjima četrdesetih godina i nastavila se u pedesetim. Prva istražna bušotina izrađena je 1959. godine, a nekoliko njih pokazalo je potencijal s pojavom nafte i plina. Sva istraživanja obavila je Ina.