Istraživanje

I strane tvrtke u Hrvatskoj muči odlazak stručnih radnika

Jagoda Marić

Foto Denis Lovrović

Foto Denis Lovrović

Članice kanadske i nordijske komore istaknule su nedostatak stručne radne snage kao trenutno glavni problem u poslovanju , a 27 posto članica tih i američke komore ocjenjuje da se kvaliteta radne snage pogoršala u posljednjih pet godina



ZAGREB I inozemne tvrtke koje posluju u Hrvatskoj suočavaju se s nedostatkom radne snage, odnosno i ti poslodavci osjete njihov odlazak u baogatije europske zuemlje, pokazuje to i istraživanje nekoliko udruga stranih poslodavca u Hrvatskoj, Američke gospodarske komore (AmCham), Udruge talijanskih poduzetnika, Austrijskog ureda za vanjsku trgovinu, Kanadsko-hrvatske poslovne mreže (CCBN), Njemačko-hrvatske industrijske i trgovinske komora i Nordijske gospodarske komore. Tih šest organizacija okuplja oko 1.300 tvrtki članica u Hrvatskoj, koje zapošljavaju više od 150 tisuća ljudi te predstavljaju više od 50 posto stranih ulaganja u Hrvatskoj. Istraživanje o poslovanju u Hrvatskoj provedeno je među 437 tvrtki, a rezultati pokazuju, unatoč nekim osjetnim promjenama na bolje, da su tvrtke i potencijalni ulagači i dalje suočeni s brojnim preprekama.


Članice kanadske i nordijske komore istaknule su nedostatak stručne radne snage kao trenutno glavni problem u poslovanju , a 27 posto članica tih i američke komore ocjenjuje da se kvaliteta radne snage pogoršala u posljednjih pet godina. Niti jedan ispitani član talijanske komore nije izrazio zadovoljstvo raspoloživošću stručne radne snage, no najmanje 26 posto članova američke, kanadske i nordijske komore smatra da je kvaliteta radne snage među tri ključne prednosti Hrvatske u odnosu na druge države u regiji.


Vlada loše ili nikako


Kad je u pitanju uloga Vlade u poboljšanju uvjeta poslovanja, 42 posto tvrtki iz istraživanja američke, kanadske i nordijske komore smatra da je rad Vlade imao negativan, a 46 posto da nije imao nikakav utjecaj. Tvrtke iz talijanske komore dale su i pogubniju ocjenu za ocjenu za Banske dvore, pa ih je 56 posto rad Vlade ocijenilo lošim, 33 posto prosječnim i šest posto dobrim.




Tako su uz nedostatak stručne radne snage i ulogu Vlade, i dalje neučinkovita javna uprava, pravna nesigurnost, porezno opterećenje ključne prepreke poslovanju u Hrvatskoj. Na predstavljanju rezultata istaknuto je i to da se poboljšanja u hrvatskom gospodarstvu, u usporedbi s ostatkom Europe, događaju presporo i u nedovoljnoj mjeri.


Za članice američke, kanadske i nordijske komore, najveća ili drugi najveća prepreka poslovanju su kompleksne i dugotrajne administrativne procedure. Njih čak 42 posto smatra da se u posljednjih pet godina pogoršalo stanje u području provođenja pravnih propisa i procedura od strane vlasti kao ono u kojem je u posljednjih pet godina zabilježeno pogoršanje. Nijedno od područja u kojima tvrtke prepoznaju poboljšanja nije u izravnoj odgovornosti Vlade.


Nestabilan okvir


Nestabilan regulatorni okvir najveći je problem s kojim su se u petogodišnjem razdoblju suočavale američke tvrtke. Predstavnici američkih, kanadskih i nordijskih tvrtki zamjeraju Vladi nedostatak dugoročne strategije, dugotrajnost sudskih postupaka, a najviše austrijskih kompanija, čak njih 61 posto, muči izostanak pravne sigurnosti. Uz to sve kompanije misle da je u Hrvatskoj porezno opterećenje veće nego u usporedivim zemljama. Za njemačke je tvrtke Hrvatska po privlačnosti za ulaganje na osmom mjestu, među 20 zemlja istočne i srednje Europe.


Spomenute organizacije Hrvatskoj savjetuju unaprjeđenje sustava javnih usluga, smanjenje poreznog opterećenja rada i povezivanje obrazovnog sustava s potrebama tržišta rada. prijedlog je da se uvedu sankcije u situacijama kada javni službenici neučinkovito obavljaju svoj posao, a nagrade za one koji nadmašuju očekivanja.