Press u Rijeci

Hrvatski laburisti: Brodogradnja desetljećima služi kao bankomat raznim vladama. Sadašnja prešutno dopušta linč radnika

Hina

Foto Ivica Tomić

Foto Ivica Tomić

Vladajući su uspjeli postići da se oštrica kritike okrenula prema radnicima, umjesto da se stvari nazovu pravim imenom, rekao je Vedran Sabljak



RIJEKA Čelnici Hrvatskih laburista – Stranke rada ocijenili su u srijedu na konferenciji za novinstvo u Rijeci da brodogradnja već desetljećima »služi kao bankomat »raznim hrvatskim vladama«, a sadašnja, kako su ocijenili, nesposobna Vlada Andreja Plenkovića, umjesto na restrukturiranju brodogradnje, svojim nedjelovanjem radi na njezinu gašenju.


Vlada pritom prešutno dopušta svojevrstan linč radnika brodograditelja prepuštajući da se na njih prebaci krivnja za propast te iznimno važne industrijske grane i lokalno i nacionalno, rekao je predsjednik Nacionalnog vijeća te stranke Vedran Sabljak, koji je riječki gradski vijećnik, dio vladajuće SDP-ove koalicije.


»Vladajući su uspjeli postići da se oštrica kritike okrenula prema radnicima, umjesto da se stvari nazovu pravim imenom i prozove Vlada RH, koja nije osigurala strogo praćenje toka novca iz državnog proračuna. Neodgovornim postupkom neimenovanja svoja dva predstavnika u Nadzorni odbor Uljanika omogućen je odljev novca hrvatskih poreznih obveznika u nepoznate svrhe«, rekao je, ocjenjujući da je takva situacijia nedopustiva i da nitko za to ne snosi odgovornost.




Hrvatski laburisti od Vlade zahtijevaju da reagira na odgovarajući način i pomogne da se u ovom prijelaznom razdoblju osiguraju rješenja za trenutačne probleme te da se dodatno aktivno angažira na usklađivanju programa preustroja Uljanika s Europskom komisijom.


Od Državnog odvjetništva očekuju da istražne radnje koje provodi u Uljaniku provede savjesno i učinkovito u što kraćem roku te da protiv svih odgovornih za koje je utvrđeno da su počinili kazneno djelo podnese prijave i da se oni oštro kazne.Podupiru zahtjeve sindikata u Puli i Rijeci da se smijene uprave te da se osigura novac za isplatu plaća i uvjeti za rad i nastavak proizvodnje.

Hrvatski laburisti zauzimaju se i za održavanje nacionalnoga Gospodarsko-socijalnog vijeća na kojem bi se razgovaralo o brodogradnji na na višoj razini te za hitno odvajanje »3. maja« od Uljanika i povrat pozajmice.


Osim Sabljaka, na konferenciji za novinstvo bio je i predsjednik stranke David Bregovac, koji je rekao da od sjednice Vlade u Puli ne očekuje mnogo.