Uvođenje eura

GUVERNER VUJČIĆ Europa bi mogla tražiti da ojačamo kunu prije ulaska u eurozonu. A to bi bilo loše

Aneli Dragojević Mijatović

Konverzijski tečaj po kojem će Hrvatska uvesti euro formirat će se u dogovoru i pregovorima s našim partnerima iz Europe, pojasnio je guverner, jer je dio gospodarstvenika rekao da bi im u trenutku uvođenja eura odgovarala slabija kuna



RIJEKA Konverzijski tečaj po kojem će Hrvatska uvesti euro formirat će se u dogovoru i pregovorima s našim partnerima iz Europe, i neće biti moguće ciljati neki određeni tečaj, odnosno neće biti moguće deprecirati kunu, a što bi dio gospodarstvenika možda pozdravio. Međutim, nadam se da se neće desiti ni ono što se tražilo od Slovačke, a to je da u dva navrata neposredno prije uvođenja eura svoju domicilnu valutu još i ojača, aprecira, i to za ukupno 24 posto. To bi bilo loše, i mi to ne bismo odobravali, rekao je guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić gostujući na panelu o uvođenju eura koji se danas održao na Ekonomskom fakultetu u Rijeci.


Vujčić se zapravo referirao na pitanje direktora RALU Logistike Ivana Perkovića koji je rekao da u načelu ulazak u eurozonu podržava, i zbog očekivanih nižih transakcijskih troškova, i zbog očekivanog pada kamata, no, dodao je, bitan je baš taj moment konverzije, kada bi im odgovarao viši tečaj kuna/euro, odnosno slabija kuna jer to tvrtki omogućilo veću konkurentnost u trenutku ulaska u eurozonu, posebice u dijelu troška radne snage. Perković je apelirao da se se vodi računa i o tome.


Vujčić je dakle odgovorio da tako nešto neće biti moguće, no otvorio je očito i jedno drugo pitanje, a to je mogućnost da kuna naglo ojača, kao što govore iskustva drugih članica, a što bi očito za dio gospodarstva značilo jednokratni udar na konkurentnost.




– Ne znam koji će to točno biti tečaj, ali najbolje bi bilo računati da će biti ovaj koji imamo danas, zaključio je Vujčić ovu temu.


Inače, i Saša Žiković, profesor na Ekonomskom fakultetu govorio je o tome da idemo prema euru, ali je apelirao da dok još imamo kunu, da pokušamo bar u ovom budućem razdoblju to iskoristiti za vlastitu konkurentnost, kao što je to činila Slovenija.


Vujčić je rekao i da će 2018. biti ključna za ulazak u tečajni mehanizam ERM2 jer naši europski partneri moraju jasno reći što je to što od nas traže da uđemo u tu pripremnu fazu za euro.


“Osobno mislim da bismo trebali pokazati reformski kapacitet. Jer nije više 2004., kada tko god je dignuo ruku, bio bi unutra, ali nije doduše ni 2007. Sada međutim nije posve jasno, ništa se po tom pitanju nije događalo već 12 godina”, rekao je Vujčić.