"Zeleni" kriteriji

Europska investicijska banka prestaje financirati projekte vezane uz fosilna goriva, rizik se povećava za LNG projekte

Hina

LNG projekt u Omišlju se nastavlja Foto/Sergej DRECHSLER

LNG projekt u Omišlju se nastavlja Foto/Sergej DRECHSLER

Nova kreditna politika EIB-a donosi rizik za plinsku industriju koja u idućih pet godina širom svijeta namjerava realizirati projekte vezane uz ukapljeni prirodni plin (LNG) vrijedne više od 200 milijardi dolara



BRUXELLES – Europska investicijska banka (EIB) usvojila je nove kriterije za financiranje energetskih projekata, fokusirane na borbu protiv promjene klime na Zemlji, najavljujući obustavu kreditiranja projekta vezanih uz fosilna goriva od kraja 2021. godine.


Prema novoj kreditnoj politici EIB će ubuduće financirati samo projekte koji će dokazano pri proizvodnji jednog kilovatsata energije emitirati manje od 250 grama ugljičnog dioksida. Time se de facto diskvalificiraju tradicionalne plinske elektrane, dodaje Reuters.


Plinski projekti ubuduće će se morati bazirati na »novim tehnologijama«, poput hvatanja i skladištenja ugljika, i kombinirati proizvodnju toplinske i električne energije ili dodavati fosilnom prirodnom plinu obnovljive plinove, odlučili su u EIB-u.




Prijedlog nove kreditne politike dobio je prema objavi EIB-a »ogromnu« podršku.


Europska komisija ima ulogu promatrača u EIB-ovom odboru ali njezin je glas odlučujuć u slučaju pat-pozicije u glasanju 28 zemalja EU-a, dioničara banke. Za time nije bilo potrebe u četvrtak budući da su članovi koji predstavljaju 90 posto bančina kapitala odobrili novu politiku kreditiranja energetskih projekata, navode u banci.


»Ovo je važan prvi korak – ne posljednji, već prvi«, rekao je novinarima u telekonferenciji potpredsjednik EIB-a Andrew McDowell.


EIB želi definirati novi standard i jasno pokazati kako se multilateralne banke mogu uskladiti s Pariškim sporazumom, dodaje McDowell.


Jučerašnja bančina odluka bila je očekivana budući da su ministri financija članica Europske unije prethodno jednoglasno poduprli prijedlog o postupnom gašenju financijske potpore projektima vezanim uz fosilna goriva radi potpore borbi protiv promjene klime.


Odluka je trebala biti donesena još prošlog mjeseca ali je odgođena zbog otpora pojedinih zemalja koje žele da banka i dalje financira plinske projekte.Stoga je potpredsjednik EIB-a u pismu upućenom 5. studenog 28 dioničara EU-a predložio da se kreditiranje projekata vezanih uz fosilna goriva umjesto krajem 2020., kao što je tražila Europska komisija, ukine krajem 2021. godine.

Reuters je početkom tjedna objavio, pozivajući se na povjerljive dokumente, da će financiranje projekata u Ukrajini, Hrvatskoj i drugim europskim zemljama partnericama možda biti nastavljeno budući da je Mađarska zatražila izuzeće. Razlog nastavka financiranja bila bi bojazan da će te zemlje u protivnom biti prisiljene osloniti se na Rusiju.


Nova kreditna politika EIB-a donosi rizik za plinsku industriju koja u idućih pet godina širom svijeta namjerava realizirati projekte vezane uz ukapljeni prirodni plin (LNG) vrijedne više od 200 milijardi dolara. Njihov je cilj ponuditi plin kao čišću alternativu ugljenu i nafti.


»Novi EIB-ovi kriteriji za financiranje projekata jako će otežati kreditiranje plinskih projekata« , upozorava Nicholas Browne iz sinigapurske savjetodavne tvrtke Wood MacKenzie.


»To će pak biti veliki strateški izazov za kompanije koje plin smatraju ključnim pokretačem budućeg rasta«, dodaje Browne.