Procjena makroekonomista

Danas objava: Ponovo rasle potrošnja i industrijska proizvodnja u Hrvatskoj?

Hina



Državni zavod za statistiku (DZS) objavit će u utorak izvješće o industrijskoj proizvodnji u travnju, a makroekonomisti očekuju njezin rast nakon stagnacije u prethodnom mjesecu.


Četiri makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenjuju u prosjeku da je u travnju industrijska proizvodnja porasla za 2,4 posto u odnosu na isti lanjski mjesec. Njihove procjene rasta kreću se u rasponu od 2,2 do 2,6 posto.


Pokažu li se procjene točne, bio bi to nastavak pozitivnog trenda, nakon kratkog prekida prošloga mjeseca.




U ožujku je, naime, proizvodnja stagnirala na godišnjoj razini, čime je bio prekinut trend njezinog neprestanog rasta 25 mjeseci zaredom, što je bio najduži pozitivni niz još od 2007. godine.


»Relativno snažan lanjski rast proizvodnje trebao bi imati negativan utjecaj na dinamiku rasta u ovogodišnjem travnju, kao i očekivano restrukturiranje unutar domaćeg prerađivačkog sektora, pogotovo u prehrambenoj industriji. S druge strane, potražnja s inozemnih tržišta, predstojeća turistička sezona te optimizam domaćih proizvođača ukazuju na nastavak rasta domaće industrije«, navodi jedan od makroekonomista u anketi Hine.


Inozemna potražnja jedan je od najznačajnijih pokretača industrijske proizvodnje. Nedavno je DZS objavio kako je hrvatski robni izvoz u prva tri mjeseca ove godine porastao više od 21 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok je uvoz istovremeno povećan za 11 posto.


Trend rasta industrijske proizvodnje ušao je već u četvrtu godinu. Lani je proizvodnja porasla 5 posto, brže nego prethodnih godina.


Naime, u 2015. je industrijska proizvodnja porasla 2,6 posto, dok je godinu dana prije zabilježila rast od 1,3 posto.


Državni zavod za statistiku (DZS) objavit će i prvu procjenu prometa u trgovini na malo u travnju, a očekuje se nastavak rasta potrošnje rekordni 32. mjesec zaredom. 


Četiri makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, u prosjeku očekuju rast potrošnje u travnju za 4,5 posto u odnosu na isti lanjski mjesec. Njihove procjene rasta kreću se u širokom rasponu od 2,0 do 6,8 posto.


Ostvare li se procjene, bila bi to niža stopa rasta nego mjesec dana prije, kada je potrošnja skočila 7,7 posto na godišnjoj razini, najbrže u gotovo 10 godina.


Premda usporen, tako bi se nastavio rekordni pozitivni niz, s obzirom da je pad potrošnje na godišnjoj razini posljednji puta zabilježen u kolovozu 2014. godine.


Rast potrošnje 32 mjeseca zaredom nije zabilježen od kada DZS vodi te podatke.


»Očekujemo nastavak pozitivnog trenda u maloprodaji, posebice jer su uskršnji blagdani ove godine bili upravo u travnju. Ipak, očekujemo nešto sporiju dinamiku rasta potrošnje čemu bi mogli pridonijeti problemi u Agrokoru«, navodi jedan od makroekonomista u anketi Hine.


Rast potrošnje zahvaljuje se, među ostalim, trendu rasta plaća koji traje još od početka 2015. godine, kada su uvedene porezne promjene na dohodak.A nove izmjene u oporezivanju dohotka, koje su stupile na snagu početkom ove godine, dodatno potiču potrošnju, kažu analitičari.

Podaci o maloprodaji važni su jer će pokazati koliko snažno raste osobna potrošnja, najznačajnija komponenta bruto domaćeg proizvoda (BDP).


S rastom od 3,6 posto osobna potrošnja bila je jedan od najvažnijih pokretača ubrzanja rasta BDP-a u četvrtom lanjskom tromjesečju na 3,4 posto na godišnjoj razini, što je bio najbrži rast gospodarstva još od 2008. godine.