Strmoglavo

Cijene nafte pale još 20 posto. A to nije kraj

Hina



Cijene nafte na svjetskim tržištima pale su i prošloga tjedna, četvrtoga zaredom, jer je zbog širenja koronavirusa u svijetu smanjena potražnja, dok s druge strane, Suadijska Arabija i Rusija najavljuju povećanje proizvodnje.


Na londonskom je tržištu cijena barela prošloga tjedna pala 20,3 posto, na 26,98 dolara.


Na američkom je tržištu, pak, cijena barela potonula 29 posto, na 22,53 dolara, što je njezin najveći tjedni pad od siječnja 1991. godine, kada je započeo prvi Zaljevski rat.Pad cijena blizu najnižih razina od 2003. godine ponajviše je posljedica širenja koronavirusa u svijetu.

Koronavirus, kojim je dosad u svijetu zaraženo više od 325 tisuća ljudi, od kojih je više od 14.000 umrlo, izazvao je velike poremećaje u nabavnim lancima i potražnji širom svijeta, a mnoge su zemlje zatvorile škole, zabranile javna okupljanja, odgodile sportske i kulturne događaje…




Mnoge su zemlje uvele i karantenu zbog čega su paralizirani dijelovi gospodarstva.ž


Vlasti širom svijeta – od Velike Britanije i Francuske do Kine, Japana i SAD-a – nastoje podržati gospodarstva golemim paketima monetarne i fiskalne pomoći.


Unatoč tome, analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da postoji 80 posto izgleda da će SAD ove godine zaroniti u recesiju.


I dok potražnja za naftom pada, Saudijska Arabija i Rusija krenule su u bitku za tržišni udio nakon propasti sporazuma OPEC-a i drugih vodećih proizvođača o dodatnom ograničavanju proizvodnje zbog ‘koronakrize’.


Ovoga mjeseca, naime, ističe sporazum između OPEC-a i nezavisnih proizvođača, na čelu s Rusijom, o ograničavanju proizvodnje za 1,7 milijuna barela dnevno.Saudijska Arabija predložila je nedavno dodatno smanjenje proizvodnje, no Rusija na to nije pristala. Stoga je Saudijska Arabija najavila povećanje proizvodnje od travnja na rekordna 12,3 milijuna barela dnevno.

Zbog toga je, kažu analitičari, moguć daljnji pad cijena.


»Vjerujemo da bi cijene mogi dodatno pasti, s obzirom na snažan pad potražnje, rast zaliha u svijetu i najave povećanja proizvodnje od travnja«, kaže Joseph McMonigle, analitičar u tvrtki Hedgeye Potomac Research.


Giovanni Serio, direktor u tvrtki Vitol, očekuje, pak, da će potražnja za naftom pasti za više od 10 milijuna barela dnevno ili oko 10 posto ukupne globalne potražnje.


Zbog svega toga, od početka godine do kraja prošloga tjedna cijene nafte pale su za više od 50 posto.