Na putu prema dolje

Broj zaposlenih u industriji u Hrvatskoj i dalje pada. Analitičari upozoravaju: ‘Neće biti pravog oporavka ni u ovoj godini’

Hina

Izvješće DZS-a, objavljeno u četvrtak, pokazalo je i da je industrijska proizvodnja u Hrvatskoj u siječnju porasla za 4,7 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, što je njezin prvi rast nakon šest mjeseci pada



 Ukupan broj zaposlenih u industriji u siječnju ove godine bio je manji za 0,1 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok je u odnosu na siječanj prošle godine smanjen za 2,2 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).


Podaci o kretanju zaposlenosti u industriji u siječnju u odnosu na prosinac, razvrstani po nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti, pokazuju najveći rast zaposlenosti, za 12,2 posto, u proizvodnji duhanskih proizvoda, te 10,5 posto u proizvodnji pića.


Istodobno je najviše pao broj zaposlenih u proizvodnji motornih vozila, prikolica i poluprikolica, za 11,4 posto te u ostaloj prerađivačkoj industriji, za 8,8 posto, pokazuju podaci DZS-a, objavljeni u četvrtak..




Godišnja usporedba pokazuje, pak, da je u siječnju najveći rast zaposlenosti zabilježen u proizvodnji duhanskih proizvoda, za 7,7 posto te proizvodnji ostalih nemetalnih mineralnih proizvoda, za 3,7 posto.


Najveći pad zaposlenosti na godišnjoj razini zabilježen je, pak, u proizvodnji ostalih prijevoznih sredstava, odnosno brodogradnji, za 12,4 posto.


Ukupna proizvodnost rada u industriji u siječnju ove godine je porasla 5,5 posto u odnosnu na isti mjesec prošle godine.


Industrijska proizvodnja porasla prvi put nakon šest mjeseci


Izvješće DZS-a, objavljeno u četvrtak, pokazalo je i da je industrijska proizvodnja u Hrvatskoj u siječnju porasla za 4,7 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, što je njezin prvi rast nakon šest mjeseci pada.


Zbog pada u u posljednjih šest lanjskih mjeseci, industrijska je proizvodnja u cijeloj prošloj godini bila za 1 posto manja nego godinu dana prije.


Tako je u 2018. zabilježen prvi pad industrijske proizvodnje nakon četiri godine rasta.


Ova je godina, pak, počela rastom proizvodnje za 4,7 posto na godišnjoj razini, što je njezin najveći skok u posljednje dvije godine.


»Unatoč solidnom rastu na samom početku godine, po najvišoj stopi od siječnja 2017., pozitivna godišnja stopa rasta svakako ne znači i značajan oporavak kretanja industrijske proizvodnje u ovoj godini«, poručili su jučer analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA) u osvrtu na podatke DZS-a.


Upozorili su da prilikom procjena budućih kretanja treba ostati oprezan i uzeti u obzir usporavanje gospodarstava najvažnijih hrvatskih vanjskotrgovinskih partnera.Tako je, primjerice, Italija na kraju prošle godine uronila u recesiju, dok je njemačko gospodarstvo stagniralo.

»Očekujemo kako industrijska proizvodnja neće doživjeti svoj procvat niti u ovoj godini, već će očekivana stopa oporavka biti skromna«, zaključili su analitičari RBA.