Brodogradilište na niskim granama

Brodogradilištu 3. maj blokiran račun: Sa svima kojima smo dužni dogovorili smo, ali…

Hina

snimio Silvano Ježina

snimio Silvano Ježina

Koordinacija Sindikata metalaca Hrvatske – Industrijskog sindikata u Brodogradilištu 3. maj u četvrtak je, zbog neisplate plaće za srpanj, predala zahtjev za pokretanje procesa mirenja u sporu s poslodavcem.



ZAGREB – Brodogradilištu 3. maj u petak je blokiran račun, navedeno je u odgovoru na upit Zagrebačke burze iz riječkog škvera, a Uprava je poručila i da će se programom restrukturiranja Uljanik brodogradilišta stvoriti pretpostavke za intenziviranje ukupnih poslovno proizvodnih aktivnosti Uljanik grupe, što uključuje i 3. maj.


„Činjenica je da je poslovanje 3. Maj Brodogradilišta otežano radi ukupne situacije te dijelom u svezi problematike Uljanik grupe. Programom restrukturiranja Uljanik brodogradilišta stvorit će se pretpostavke za intenziviranje ukupnih poslovno proizvodnih aktivnosti Uljanik grupe, što uključuje i 3. Maj”, poručili su iz riječkog brodogradilišta odgovarajući na upit Zagrebačke burze za komentarom pisanja pojedinih medija o njegovom poslovanju.


Iz tog brodogradilišta u petak poslijepodne naveli su i da u trenutku objave članka u Poslovnom dnevniku račun društva nije bio blokiran.




„Štoviše, sa svim smo vjerovnicima dogovorili modele namirenja obveza. Nažalost, prije kratkog vremena račun društva je blokiran. Društvo ulaže napore da se račun deblokira u što kraćem roku”, kaže se u obavijesti na burzi.


Koordinacija Sindikata metalaca Hrvatske – Industrijskog sindikata u Brodogradilištu 3. maj u četvrtak je, zbog neisplate plaće za srpanj, predala zahtjev za pokretanje procesa mirenja u sporu s poslodavcem.


Naglasili su da će se Sindikat metalaca u 3. maju pridržavati zakonom određene procedure oko rješenja problema te u dobroj vjeri voditi proces mirenja.


Prema podacima iz sindikata, plaće u 3. maju isplaćuju se do 15. u mjesecu, za oko 1320 radnika.


Brodogradilište 3. maj zabilježilo je u prvih šest mjeseci ove godine ukupne prihode od 109,5 milijuna kuna, što je oko 80 posto manje nego u istom lanjskom razdoblju, dok je gubitak te tvrtke, članice Uljanik Grupe, dosegnuo 151 milijun kuna. U istom lanjskom razdoblju to riječko brodogradilište poslovalo je s dobiti od 1,7 milijuna kuna. Kratkoročne obveze tog društva u prvom su polugodištu dosegnule gotovo 303 milijuna kuna, dok su u istom lanjskom razdoblju iznosile 248 milijuna kuna.


I u Uljanik Grupi kasni isplata plaća, pa sindikati traže hitnu isplatu najavljujući u suprotnom industrijske akcije. Svakoga mjeseca treba osigurati 51 milijun kuna da bi se mogle isplatiti plaće radnicima Uljanika i 3. maja.


Uljanik Grupa prvo je ovogodišnje polugodište završila s gubitkom od 364,8 milijuna kuna, što je povećanje za otprilike tri puta u odnosu na isto razdoblje lani kada je iznosio 113,3 milijuna kuna.


U toj grupi je 4.241 zaposlenik. U sklopu te grupe je i 3. maja, u kojem Uljanik d.d. ima 88,27 posto temeljnog kapitala.


U srpnju je plan restrukturiranja Uljanika poslan Europskoj komisiji te da se čeka odgovor Komisije glede analize samog programa restrukturiranja.