Nezakonito iznajmljivanje

Amsterdam odrezao rekordnu novčanu kaznu Airbnbjevim iznajmljivačima apartmana

Hina

Vlasnici i agencija koja je na Airbnb-ju registrirala apartmane radi najma moraju platiti po 13.500 eura za svaki od ukupno 11 apartmana, smještenih u središtu glavnog grada Nizozemske



AMSTERDAM Gradske vlasti Amsterdama odrezale su iznajmljivaču i agenciji koji su putem aplikacije Airbnb nudili usluge smještaja u 11 apartmana rekordnu novčanu kaznu od čak 297 tisuća eura.


»Pozvali su nas susjedi koji su se žalili na remećenje kućnog reda«, kazala je u ponedjeljak glasnogovornica gradskih vlasti Jeanine Harders. »Istragom smo utvrdili da nezakonito iznajmljuju apartmane«, dodala je.


Vlasnici i agencija koja je na Airbnb-ju registrirala apartmane radi najma moraju platiti po 13.500 eura za svaki od ukupno 11 apartmana, smještenih u središtu glavnog grada Nizozemske.




»Kazna je zapravo uobičajena ali pomnožena s 11 apartmana doseže rekordan iznos«, objašnjava Harders, dodajući da su prošle godine gradske vlasti odrezale gotovo 200 takvih kazni.


Grad ima nekih 830 tisuća stanovnika a godišnje ga posjeti više od 17 milijuna turista, što predstavlja veliko opterećenje za gradske prometnice a podiže i cijene smještaja.Amsterdam je u prosincu sklopio pionirski sporazum s Airbnb-jem kojim je ograničeno pružanje usluga smještaja u gradu na 60 dana godišnje. Sporazum je stupio na snagu u siječnju ove godine a istječe na kraju 2018.

Prema tom sporazumu Airbnb se obvezao instalirati novi brojač dana na svojoj internetskoj stranici kako bi pomogli iznajmljivačima pratiti podatke i pobrinuli se da nitko ne krši zakone.


Već je nekoliko gradova poduzelo mjere kako bi natjerali sve popularniju platformu da poštuje zakone i plaća odgovarajuće namete za posredovanje u pružanju usluga smještaja.