Koncern do grla

Agrokor ih je povukao u provaliju: Sokol Marić, Granolio, Awt, Unex – svi u predstečaju. Tko je sljedeći?

Jagoda Marić

foto: Granolio

foto: Granolio

U slučaju Granolio, izvijestili su i iz same tvrtke priznato je gotovo 600 milijuna kuna koje duguju svojim vjerovnicima. Oba predstečajna postupka posljedica su krize u Agrokoru, jer su i jedna i druga tvrtka istaknule veliku izloženost prema koncernu kao razlog zbog kojeg traže otvaranje predstečaja.



ZAGREB – Dok je javnost jučer bila zabavljena povratkom Ante Todorića u Hrvatsku, Trgovački sud u Zagrebu isti je dan na e-oglasnoj ploči objavio tablice osporenih tražbina u predstečajnom postupku za tvrtku Granolio, ali i plan restrukturiranja koji u svom predstečajnom postupku predlaže zaštitarska tvrtka »Sokol Marić«.


U slučaju Granolio, izvijestili su i iz same tvrtke priznato je gotovo 600 milijuna kuna koje duguju svojim vjerovnicima. Oba predstečajna postupka posljedica su krize u Agrokoru, jer su i jedna i druga tvrtka istaknule veliku izloženost prema koncernu kao razlog zbog kojeg traže otvaranje predstečaja. Osim njih učinile su to i tvrtke AWT i agencija Unex grupa, preko koje je Agrokor ugovarao većinu svojih poslova oglašavanja u medijima.


I dok su Granilio, AWT i Unex još početkom ljeta priznali da je kriza u Agrokoru slomila i njihovo poslovanje, predstečajni postupak koji traži najveća zaštitarska tvrtka u Hrvatskoj otvoren je tek ovog tjedna. Iz onoga što su napisali u svom prijedlogu restrukturiranja, potpuno je jasno da je izloženost prema Agrokoru gurnula »Sokol Marić« u predstečajnu nagodbu. Kompanija ima dug od 169 milijuna kuna, a njezina su potraživanja 207 milijuna kuna, što znači da je njihov dug manji za 38 milijuna kuna od onoga što njima duguju poslovni partneri. No, tvrtka ne vjeruje u naplatu 142 milijuna kuna koliko im duguje Agrokor, za što su imali mjenicu, ali su je prodali faktornig društvima i sada moraju vratiti taj novac, jer se faktoring društva ne mogu naplatiti od Agrokora. Većina tog duga je, kako doznajemo, stvorena na osnovu pozajmice koju je »Sokol Marić« dao Agrokoru.




Uz to u »Sokol Mariću« procjenjuju da oni svoje potraživanje od Agrokora neće moći naplatiti u iznosu većem od 30 posto, što znači da će u nagodbi morati otpisati 70 posto duga. Tako očekuju i da dio njihovih vjerovnika u njihovoj predstečajnoj nagodbi njima otpiše 50 posto duga. Jučer smo u »Sokol Mariću« pokušali doznati kad je nastao dug Agrokora, kad su im dali pozajmicu, ali do člana uprave Ante Perčina, kao ni vlasnika Zlatka Marića nismo uspjeli doći. Kriza u Agrokoru tu je zaštitarsku kompaniju pogodila i gubitkom ugovora, nakon što je aktiviran lex Agrokor. U planu restrukturiranja spominje se da su izgubili 80 milijuna kuna vrijedne ugovore, no jesu li oni svi s Agrokorovim tvrtkama, ne preciziraju. No, najavljuju da će zbog svega toga morati optimalizirati broj zaposlenih, što drugim riječima znači da će morati smanjiti broj radnika.